Доступність посилання

ТОП новини

Тегеран закликає Захід – не політизувати питання іранської ядерної програми.


Петро Кагуй Прага, 5 травня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в столиці Азербайджану у саміті Організації економічної співпраці візьме участь президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад. Очевидно, що іранська делегація, якщо не на самому саміті, то під час двосторонніх переговорів із керівниками інших країн, намагатиметься здобути хоча б опосередковану підтримку щодо своєї ядерної програми.

Вже на початку візиту до Азербайджану міністр закордонних справ Ірану Манучехр Моттакі закликав Захід – не політизувати питання іранської ядерної програми.

«Передання справи до Ради Безпеки ООН – це політичне рішення, а технічне питання використання ядерної енергії – не повинні політизувати окремі країни», - заявив керівник зовнішньополітичного відомства Ірану.

А міністр закордонних справ Азербайджану Ельмар Мамед’яров зазначив: «Ми як держава - член ООН повинні будемо дотримуватися тих резолюцій, котрі схвалює Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй».

При цьому Ельмар Мамед’яров зауважив: «Загалом ми говорили, що будь-яка країна, член ООН, а також і член МАГАТЕ – має повне право на розвиток своєї ядерної енергетики під контролем МАГАТЕ, що направлено на розвиток держави».

Напередодні Сполучені Штати, Великобританія та Франція запропонували Раді Безпеки ООН спільний проект резолюції щодо іранської ядерної програми. А Китай та Росія знову оголосили, що не підтримають резолюцію, якщо вона міститиме погрози запровадити санкції проти Ірану.

Представник офіційного Вашингтона Скотт Маккеллан заявив журналістам, що дискусії довкола іранської ядерної програми тривають, а держсекретар США Кондоліза Райс планує наступного тижня відвідати штаб-квартиру ООН у Нью-Йорку для зустрічей та переговорів із партнерами, насамперед, серед постійних членів Ради Безпеки.

Тим часом, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр повідомив, що його країна не виступатиме у розі посередника у суперечці щодо іранської ядерної програми, як це запропонував днями офіційний Тегеран. При цьому керівник МЗС Німеччини переконаний, що цю серйозну проблему можна вирішити без подальшої ескалації конфлікту.
XS
SM
MD
LG