Доступність посилання

ТОП новини

У Криму проросійські організації вимагають відновлення дії конституції, за якою Крим був суверенною державою.


Володимир Притула Сімферополь, 5 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму проросійські організації вимагають відновлення дії конституції Криму, за якою автономна республіка мала права суверенної держави. Сьогодні кілька десятків активістів коаліції проросійських організацій “Севастополь-Крим-Росія” з цією вимогою пікетували приміщення Постійного представництва Президента України в автономії.

Учасники акції претесту вимагають відновлення дії першої конституції Республіки Крим, яка надавала автономії права суверенної держави і встановлювала договірні стосунки Криму з Україною. Ця кримська конституція була ухвалена 6 травня 1992 року, а скасована на вимогу офіційного Києва у 95, і тепер проросійські організації вимагають її відновлення, як перший крок до приєднання Криму до Росії.

“Мова йде сьогодні про конституційні права народу Криму, яких на сьогодні у Кримчан немає!”, - уже після мітингу проросійські активісти передали відповідне звернення до Представництва президента, але перед цим спалили брошуру з текстом Конституції Автономної Республіки Крим.

Представники коаліції проросійських організацій півострова “Севастополь-Крим-Росія” закликали також президента Віктора Ющенка і новообраний український парламент добровільно відмовитися від прав на Крим і місто Севастополь. Каже один з лідерів Народного фронту Святослав Коломієц: “Мета цієї акції – прибрати з Конституції України розділ 10-й “Автономна Республіка Крим і місто-герой Севастополь. Оскільки, на наш погляд

на ці території згідно з міжнародним правом суверенітет України не поширюється”.


Учасники пікетування запевнили журналістів, що подібні акції протесту стануть постійними і щоразу радикальнішими: “Терпіння у росіян – до певних варіантів... Якщо нас сьогодні тут сто осіб, то коли настане кінець терпінню – будуть сотні тисяч! Це знають усі, що коли просипається російський ведмідь, коли його доводять до такого стану, то вже буде мало місця і небу, і землі”, - це заявив один з лідерів “Євпаторійської російської громади”.
XS
SM
MD
LG