Доступність посилання

ТОП новини

Павлокома – наступний крок українсько-польського примирення.


Галина Терещук Львів, 5 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 13 травня у польському селі Павлокома президенти України та Польщі візьмуть участь в урочистостях з нагоди відкриття пам»ятника 366 українцям, мешканцям цього села. 3 березня 1945 року вони були розстріляні підрозділами польської армії Крайової. Сьогодні до Павлокоми поїхала делегація львівських посадовців, щоб оцінити стан підготовки до урочистості. Відкриття пам»ятника українцям - жертвам Другової Світової - є наступним кроком українсько-польського примирення, а цей шлях порозуміння обох сусідніх народів триває останнє десятиліття.

Щодня десятки польських туристів приїжджають у Львів на Личаківський цвинтар, щоб відвідати могили польських вояків, які загинули у братовбивчій українсько - польській війні в 1918-1919роках. Лише торік улітку президенти України та Польщі Віктор Ющенко і Олександр Кваснєвський урочисто відкрили меморіал. Цьому передувала 10 - літня дискусія і скандали на рівні громади Львова і мерії. Остання не затверджувала інформаційний напис на плиті і заборонила встановлювати на цвинтарі символи мілітаризму.

Головним каменем спотикання в історії відкриття польських поховань у Львові була особа тодішнього президента України Леоніда Кучми, який вибачився перед поляками за вчинки українців у 1943 -1944 роках на Волині під час відкриття польського меморіалу у волинському селі Павлівка. Тоді на трагічній історії обох сусідніх народів спекулювали політики по обидва боки кордону. У польському суспільстві посилився стереотип, вироблений ще за комуністичної влади, що виключно поляки були жертвами, а українці їх вбивали. Українське суспільство лише 3 роки тому заговорило, що українці також були жертвами, як на Волині, так і на теренах Польщі. Ще 3 роки тому українці-свідки волинської трагедії не були почуті.

Говорять свідки волинської трагедії:

«Почали в роки війни їздити поляки. Вбивали через хату».

«Пам’ятаю це було в 1943 році. Нам сказали поляки: «Роздягайтесь». І ми зрозуміли, що нас вб’ють. Моя бабуня попросила, чи можна помолотись Правда, дозволили».

«Прийшли поляки с казали, що їх вбивають українці, а вони будуть вбивати українців».

По обидва боки кордону лунали звинувачення один одного у вбивствах. До порозуміння і примирення українців та поляків закликали кардинали УГКЦ і РКЦ Любомиру Гузар і Мар’Ян Яворський. Духовенство і громада Львова, українці та поляки, спільно молились на меморіалах у Львові українським та польським воякам.

З приходом до влади президента Віктора Ющенка, львівська мерія таки поставила крапку в історії з відкриттям польських поховань на Личакові. Тоді президенти України та Польщі пообіцяли у Львові, що наступним кроком буде спільне відкриття меморіалу українцям на території Польщі у селі Павлокома, де польські війська Армії крайової розстріляли 366 українців разом із парохом о. Володимиром Лемцьом. У центрі села були викопані 3 великі ями. Донедавна польські посадовці забороняли українській стороні встановлювати на місці спочинку українців меморіал. Лише цього року його вдалось встановити. 13 травня стане ще одним днем українсько-польського примирення.
XS
SM
MD
LG