Доступність посилання

ТОП новини

Італійський парламент сьогодні увечері розпочав вибори президента країни


Довкола імені основного кандидата на посаду президента Італії до останнього моменту тривали дискусії серед політиків.

Попередні сім років на цій посаді був Карло Адзельйо Чампі. Довкола імені основного кандидата на посаду президента Італії до останнього моменту тривали дискусії серед політиків, адже главу держави обирає саме парламент і представники від регіонів.

Лівоцентристи, які перемогли на парламентських виборах у квітні, запропонували кандидатуру 81-літнього сенатора Джорджіо Наполітано.

Нова правоцентристська опозиція на чолі із Сильвіо Берлусконі не погоджується із цим і голосуватиме за свого представника Джанні Летта.

Після парламентських виборів новими керівниками верхньої і нижньої палат італійського парламенту стали лівоцентристи. За такої ситуації опозиція наполягає на тому, що президентом має бути позапартійний політик, але не претендент лівоцентристів.

Спочатку обидва табори були єдині у тому, щоб на посаді залишався чинний глава Республіки 85-літній Карло Адзельйо Чампі, але він відмовився, оскільки в Італії, за традицією, президенти не йдуть на другий термін.

З огляду на процедуру голосування, обрання президента може протривати один день або й навіть і два тижні. Президент в Італії виконує переважно репрезентативні, формальні функції. Його термін повноважень 7 років.

Новий глава держави буде одинадцятим за історію президентства країни. Жодного разу на посаду не обирали жінку, хоча італійська конституція цього не забороняє.
XS
SM
MD
LG