Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську вперше в Україні відбувся Міжнародний фестиваль ковалів.


Іван Костюк Івано-Франківськ, 8 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – В Івано-Франківську вперше в Україні відбувся міжнародний фестиваль „Свято ковалів-2006”. Участь у форумі майстрів ковальського мистецтва взяли близько трьохсот гостей із 17 країн світу та більшості регіонів України.

Прикарпатські ковалі три роки поспіль проводили подібні імпрези. Однак лише цього року їхнє свято набуло статусу міжнародного. Упродовж кількох днів ковалі не лише працювали просто неба на одному з центральних майданів Івано-Франківська, але й провели низку круглих столів, конференцій, зустрічей із журналістами.

З роботами майстрів можна було ознайомитись відразу у двох виставкових залах. У Художньому музеї було представлено виставку студентських робіт під назвою „Художній метал”. А у виставковому залі обласної організації Спілки художників презентували свої роботи учасники виставки. Назва експозиції – „Орнаментальне мистецтво”. Тут були зібрані справжні шедеври, адже ковалі з Великобританії, Сполучених Штатів Америки, Німеччини, Австрії, Ізраїлю та інших держав презентували свої дійсно найкращі роботи.

Хубертус Сенсен, коваль із Нідерландів, який на фестиваль приїхав разом зі своїми учнями, дав йому оцінку: „Найбільша цінність цього фестивалю в тому, що проводиться змагання між ковалями різних країн”. Не менш позитивно відгукнувся про проведення фестивалю ковалів в Івано-Франківську голова Міжнародної організації ковалів-дизайнерів Європи Кес Пром: „За своє життя я був на багатьох фестивалях та зустрічах ковалів у різних країнах світу. Але те, що тут зроблено, мені надзвичайно подобається, в цьому є велика перспектива”.

Щоб показати прагнення ковалів не лише України, але й усього світу до єдності, мистецького та інформаційного обміну, учасники фестивалю створили спільну монументальну композицію „Букет майстрів”.

Не бракувало на ковальській імпрезі також несподіванок. Для прикладу, на форум приїхав чи не найстаріший коваль України. Мешкає він у гірському містечку Яремчі, і йому вже 88 років. Ініціатор проведення фестивалю, голова Спілки ковалів України Сергій Полуботько стверджує, що ковальство як мистецтво стає все популярнішим та авторитетнішим у державі: „Принаймні те, що я зараз бачу на Україні, то це стає модою. Принаймні все більше і більше молодих людей залучається до цієї професії. І від цього мені дуже радісно”.

Мистецтвознавці ж стверджують, що для Івано-Франківська та України це непересічна подія, адже ковальство справді завдяки своїй автентичності набуває все більшої ваги у світі. Українські ковалі переконані, що завдяки фестивалю вони привертають увагу Європи до себе, до свого мистецтва та країни і тим самим сприяють інтеграції України в європейське співтовариство.
XS
SM
MD
LG