Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську відбувся культурний фестиваль «Разом проти СНІДу».


Іван Костюк Івано-Франківськ, 8 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – В обласному центрі Прикарпаття відбувся культурний фестиваль „Разом проти СНІДу”. Громадські організації регіону об’єднались разом з міжнародними структурами, пропагуючи здоровий спосіб життя. Головним завданням організаторів акції було донесення інформації про небезпеку вірусу, можливість уберегтися від захворювання.

Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні, більше десяти громадських організацій Прикарпаття, спеціалізована програма Європейського Союзу та ще цілий ряд структур спільно провели в Івано-Франківську фестиваль „Разом проти СНІДу”. Вибір Івано-Франківська для проведення фестивалю не випадковий. За даними Українського центру боротьби та профілактики СНІДу на Прикарпатті зареєстровано більше 200 ВІЛ-інфікованих, половина з них ін’єкційні наркомани. Кількість хворих зростає також за рахунок заробітчан. Отож фахівці стверджують, що реальна кількість ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД в області є значно більшою. Це, зрештою, і підтвердив керівник управління зовнішніх зв’язків та туризму Івано-Франківської міськради Богдан Білик:

„У місті ситуація не є найгіршою чи найкращою. Але я вважаю, що основне в боротьбі з хворобою не боротись із наслідками, а попереджувати захворювання. Тому муніципалітет активно підключився до цього питання”.

Як наслідок головною метою фестивалю „Разом проти СНІДу” було донесення інформації до мешканців області про небезпеку зараження вірусом, а також способи запобігання цьому захворюванню. Проектний менеджер програми розвитку ООН в Україні Володимир Гордейко так характеризує основні актуальні завдання боротьби зі СНІДом:

„Основний наголос, який робиться зараз, - це привернення уваги до профілактики захворювання. Незважаючи на те, що з’явились можливості лікування, кількість випадків захворювання зростає”.

Його слова підтвердила спеціаліст із комунікацій Програми розвитку ООН Оксана Скиталінська:

„Незважаючи на велику роботу, яку проводять громадські та міжнародні організації, усе ж таки відповідь на ВІЛ/СНІД не є адекватною. СНІД продовжує забирати людські життя. А це означає, що мобілізація по боротьбі з ВІЛ/СНІДом повинна відбуватися на всіх рівнях”. У межах фестивалю відбувся круглий стіл за участю міжнародних експертів, представників громадських організацій та віл-інфікованих. Було проведено концерт на центральному майдані міста, масово розповсюджували просвітницьку літературу. Школярі організували спеціальну виставку творчих робіт. Кілька тисяч учасників фестивалю, в основному молодь, таким чином заявили, що приєднуються до всесвітньої кампанії „Зупинимо СНІД – виконаємо обіцянку!”.
XS
SM
MD
LG