Доступність посилання

ТОП новини

Що сприяє зростанню цін на золото у світі.


Василь Зілгалов Прага, 10 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Ціна на золото у світі сьогодні - 700 доларів США за унцію - є найвищою за останні 25 років. Що підштовхує зростання цієї ціни? Про це у інтерв’ю Радіо Свобода розповіла представниця Світової Ради з питань золота Джіл Лейланд.

Р.С.: Які, на Вашу думку, головні фактори зростання ціни на золото?

Д. Л.: Загальна політична та економічна ситуація сприятлива для вкладання коштів у золото. Тут ми маємо занепокоєння тим, що американський долар коливатиметься й надалі, хоча б у зв’язку із ситуацією з платіжним балансом США, особливо з величезним торговельним дефіцитом країни. І золото фактично довело, що воно підстраховує долар, інвестиції в золото знижують ризик інших інвестицій. Ми занепокоєні інфляцією, котра пов"язана, наприклад, з тим же зростанням цін на нафту. А золото є фактором обмежуючим інфляцію. Також є політичні фактори - такі як Іран, і золото завжди знаходило безпечніше місце.

Р. С.: І чому така невпевненість є доброю для золота?

Д. Л.: Воно завжди розглядалося як надійний засіб для людей у сумнівні часи. Тому що золото нікого не піддає ризику, коли ви маєте золото, ніхто не може у вас його забрати.

Р. С.: Хто отримує більше переваг від зростання ціни?

Д. Л.: Насамперед ті країни , що виробляють золото. І це важливо для отримання прибутку значною кількістю бідних країн – виробників золота. Золото є надзвичайно важливий експерт для найбідніших країн світу, таких як Малі чи Лаос. Вони можуть мати переваги з цього. Так само як і компанії –виробники золота.

Р. С.: Золото продається вище аніж 704 долари за тройську унцію, це є найвища ціна за останні 25 років. Але це ще далеко до піку 1980 року, чи не так?

Д. Л.: Цей пік, коли ціна сягала 850 доларів, був дуже короткочасним. Він тривав всього 20 хвилин. У сьогоднішньому еквіваленті цін це дорівнює більше аніж 2 тисячам доларів. Р. С.: То тоді золото й надалі є порівняно дешевим?

Д. Л.: Це залежить від того, як ви дивитеся на це. Але якщо ви візьмете реальні ціни золота з 1971 року, коли ціна на нього була звільнена і середню ціну з того часу, то ціна зараз лише трохи перевищує цю ціну в реальному вимірі. Так що вона виглядає не надто високою.
XS
SM
MD
LG