Доступність посилання

ТОП новини

День перемоги в Україні, Росії та Білорусі.


Людмила Литовченко Прага, 9 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - За 61 рік, що минув від найстрашнішої війни світу, людство встигло і переосмислити історію, і винайти нову зброю. Залишилися незмінними тільки душі людей, які вижили в пеклі Другої світової. Чи зможуть їх правильно зрозуміти наступні покоління? Чи відкриється правда про причини та наслідки цієї війни? Ці запитання виникають кожного 9-того травня і особливо в Україні, Росії та Білорусі, які понесли найбільші втрати.

Президент України Віктор Ющенко звернувся до ветеранів Другої світової війни, привітав їх з 61-ю річницею Перемоги та закликав до примирення воїнів Радянської Армії та вояків УПА.

Ці слова пролунали у Національному музеї історії великої вітчизняної війни в Києві, де зібралися найвищі посадовці держави та тисячі ветеранів війни.

А офіційне відзначення дня перемоги почали біля вічного вогню у київському парку Слави. Президент та ще кілька офіційних осіб поклали квіти до могили невідомого солдата.

Далі президент Ющенко очолив святкову ходу – саме так називають парад на Хрещатику, де в колоні зібралося близько двох тисяч осіб. Слід зауважити, що цього року серед ветеранів головною вулицею столиці йшло чимало людей зовсім не ветеранського віку.

З Хрещатика святкове дійство перенеслося на схили Дніпра, де біля підніжжя монумента Матері Батьківщини пам’ять про загиблих вшанували хвилиною мовчання.

А після урочистостей – обов’язкових фронтових 100 грамів та солдатський куліш – та частина свята, яка об’єднує найбільше.

В Москві центром офіційного святкування була Червона площа. Цього року ветерани війни спостерігали за парадом зі спеціальних трибун. Разом з ними – перші особи держави. Президент Владімір Путін – на тлі великого білого голуба. Лунає команда, яку більшість росіян знають назубок. Міністр оборони об’їздить війська. Владімір Путін виголосив коротку, але емоційну промову.

Ось уривок з неї:

«Ті, хто знову намагаються підняти подолані стяги нацизму, хто сіє расову ворожнечу, екстремізм, ксенофобію – ведуть світ у глухий кут до беззмістовного кровопролиття та жорстокості. І тому крах фашизму має стати уроком і попередженням про невідворотність відплати».

Услід за виступом президента пролунав гімн Росії. Цього року його вперше виконали без супроводу оркестру. Ще однією новиною цього параду стала участь солдатів та матросів, які служать за контрактом. А решта – все, як і раніше, лише від дня перемоги минув 61 рік.

А зараз – до Білорусі, де, за традицією, у святковій ході ветеранів війни участь взяв президент Олександр Лукашенко.

«Спадщина перемоги величезна, та її необхідно захищати», - сказав президент після покладання вінків до монумента Перемоги в центрі Мєнська.

«Останні десятиріччя не припиняються спроби фальсифікувати історію другої світової, принижується роль радянського народу в розгромі нацистської Німеччини. Ми повинні дати цьому рішучу відсіч».

Олександр Лукашенко поспілкувався з ветеранами війни, привітав їх з днем перемоги. Вручити ветеранам вітальні листівки намагалися й студенти, але площа, на якій відбувалися урочистості й підходи до неї, як повідомляють наші білоруські колеги, були оточенні спецназом міліції та працівниками КДБ. Кільком студентам пощастило роздати ветеранам більш як півсотні вітальних листівок, у яких згадувалось, що сотні студентів арештовують, штрафують, виключають з навчальних закладів. Студенти таким чином інформували ветеранів, що в таких умовах вони змушені змагатися за свободу й справедливість. У цьому вони бачать спадковість поколінь. голос студентки:

«Я готувалася до того, що можуть бути якісь ексцеси, але все добре. Я цьому дуже рада».
XS
SM
MD
LG