Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Хай завжди буде свято!


Київ, 6 травня 2006 року. На початок травня в Україні припадає відразу сім вихідних. Тільки-но минула Пасха, як настав Першотравень і зразу за ним - День перемоги. На думку деяких урядовців, святкування – це, звичайно, добре, але вихідних за рік набігає забагато - дірок у бюджеті і так вистачає. Тим часом в уряді є й інші настрої – глава Мінюсту Сергій Головатий ініціює збільшення числа державних свят. Які свята і як відзначають зараз українці? Це досліджують сьогодні “Звуки життя” – “Хай завжди буде свято!” З вами Надія Шерстюк.

В Україні святкують і відпочивають не більше і не менше, ніж у будь-якій іншій європейській державі, - вважає історик і політолог Кость Бондаренко. На його погляд, говорити про надлишок свят в Україні не варто.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

“Червоними днями календаря” Мінюст пропонує зробити свята, які "мають особливе значення для розвитку українського суспільства й держави, і які стали національними цінностями". Щоправда, охочих до відпочинку громадян ініціатива Міністерства юстиції може розчарувати: запропоновані державні свята не обов’язково будуть вихідними. Люба, продавець напоїв та пиріжків на київському Хрещатику, до таких людей не належить. Вона працює і в будні, і у вихідні. Останні любить найбільше. Чому? З’ясовувала кореспондентка “Звуків життя” Леся Штогрин.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Галичани навіть у радянські часи не захоплювалися відзначенням “Дня солідарності трудящих” або “сьомого листопада”. Хто б не був при владі, тут завжди шанують традиційні релігійні свята, - зазначає львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук. Хоча від численних вихідних у травні ніхто з галичан не відмовляється.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Любителям випити і погуляти не варто аж надто же напружуватися і шукати привід для гуляння. Тим більше, що празників в українських календарях вистачить на будь який смак - від Дня металурга і до Дня державної служби ООН. Головне, щоб на ранок не залишився у роті неприємний присмак цього свята. Як "відійти" від надмірного святкування радить лікар Михайло Ігнатов.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG