Доступність посилання

ТОП новини

Історія про колишнього голову “Нафтогазу” Олексія Івченка.


Тетяна Ярмощук Київ, 11 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Кабінет Міністрів звільнив з посади голови НАК “Нафтогазу” Олексія Івченка. Офіційна причина: обрання його народним депутатом за списом “Нашої України”. Окрім цього, пана Івченка виключили зі складу Наглядової Ради компанії “Укрнафта”.

Олексій Івченко заступив на посаду керівника НАК “Нафтогазу” у березні 2005 року. До цього пана Івченка більше знали як очільника Конгресу Українських Націоналістів. Тому не здивувалися чуткам про перекладача з російської, якого він нібито забажав на перемовинах із представниками Газпрому. Втім, пізніше голова Нафтогазу це заперечував і навіть демонстрував знання російської. Невідомо, чи допомогли йому ці знання під час підписання українсько-російських угод 4 січня цього року. Зазначимо лише, що ці угоди спричинилися до найбільшої в цьому році політичної кризи і голосування парламенту за відставку уряду Єханурова. Чим більше подробиць про ці угоди ставало відомим громадськості, тим менш обґрунтованою і професійною видавалася позиція “Нафтогазу” і його голови. Але, як відомо, необтяжена спеціальними знаннями свідомість погано сприймає цифри з багатьма нулями. А от що таке мільйон гривень за Мерседес “S-класу” для голови кампанії, якій, тобто кампанії, ведеться кепсько, усвідомити легше. Історія з авто для пана Івченка примусила зреагувати навіть Президента. Олексій Івченко продав автівку, причому, як він сам стверджував, дорожче, ніж купив.

Що ж до професійних набутків пана Івченка на посаді голови НАК “Нафтогаз”, то мені не поталанило знайти експерта, який би прямо і відкрито дав їм високу оцінку. Навіть колишні радники голови ухилилися від теплих слів на адресу колишнього керівника. Наведу не самі емоційні з експертних оцінок.

Перебуваючи на посаді керівника “Нафтогазу” Олексій Івченко не виправдав сподівань, вважає директор Інституту економічних досліджень Ігор Бураковський:

“Суспільство і Президент очікували від Івченка більшої правди, розповідей про реальний стан того ж “Нафтогазу”, якогось такого биття на сполох, коли ситуація у переговорах з Туркменістаном та Росією весь час загострювалася. У політичній пам’яті пан Івченко залишиться як людина, яка з одного боку займалася не своєю справою для якої у нього не було відповідної підготовки. А з іншого боку, як людина яка весь час робила великі та малі помилки”.

Член парламентського комітету з ПЕК і новообраний народний депутат за списком БЮТу Михайло Волинець зазначає, що за часів головування Олексія Івченка стан “Нафтогазу” погіршився:

“Найперший промах був тоді, коли уклали угоду на постачання російського газу за завищеними цінами. В той же час приховували документи від комітету палива та енергетики. Ми намагалися витягти один документ за іншим, щоб скласти картину. Лише неофіційним шляхом ми могли отримати ці документи і бачили, що робота “Нафтогазу” під керівництвом Івченка була непрофесійною і безвідповідальною”.

Сьогодні стан “Нафтогазу” близький до банкрутства, до цього компанію довів саме Олексій Івченко, зазначає директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін. Він говорить: Олексій Івченко пішов з посади, бо не мав ніяких шансів залишитися на ній у новому складі уряду:

“Головним чинником слугував час. Пану Івченку треба було визначитися чи піде він в депутати. Оскільки перспектива того, що він залишиться в НАК “Нафтогаз” була мінімальною при будь-якій конфігурації політичної коаліції, то мені здається, що він зробив правильний вибір і пішов в депутати”.

Раніше пан Івченко заявляв, що піде у відставку, якщо главою уряду стане представник БЮТу чи Партії регіонів.

Експерти поки що не беруться прогнозувати чи зміниться ситуація з поставками газу в Україну, і хто стане наступником Олексія Івченка.
XS
SM
MD
LG