Доступність посилання

ТОП новини

Чи належать кістки, знайдені торік у Збручі, генералові Тарасові Чупринці? Син і донька легендарного провідника УПА проведуть експертизу останків лише за кордоном, за фінансової підтримки друзів батька.


Галина Терещук Львів, 11 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Родина Шухевича вимагає від українського уряду надати їм для експертизи знайдені кістки у Збручі, які можуть належати генералові Романові Шухевичу, псевдо Тарас Чупринка, аби передати їх на експертизу за кордон. Майже 8 місяців влада зволікає з експертизою і не організувала пошук людських решток у річці Збруч.

Юрій Шухевич востаннє бачився зі своїм батьком у 1948 році. А через два роки генерал був вбитий під Львовом - спецслужби організували засідку. Донедавна були розмови, що провідник УПА похований на подвір’ї тюрми на Лонського. Кілька років тому там проводили розкопки, але останків не виявили. Торік син і донька довідались, що тіло легендарного героя вивезли за межі Львівської області, спалили, загорнули рештки у брезент і кинули в Збруч. У травні минулого року колишній полковник МВД нібито вказав на місце поховання генерала на Хмельниччині. Велись пошуки і 13 жовтня знайшли рештки. Посадовці Рівненської обладміністрації і місцеві політики стверджували, що це останки генерала Шухевича. Натомість син вимагав експертизи. Недавно сестра провідника УПА, яка мешкає у місті Нальчик, надіслала результати власного ДНК аби їх змогли звірити із рештками, які знайшли торік восени. Нещодавно Юрію Шухевичу таки вдалось з’ясувати, що знайшли лише 3 кістки і ніхто не планує проводити експертизу.

Родина просить урядовців поновити пошуки у Збручі, можливо там є й інші людські останки. Адже ідентифікувати по 3 кістках людину складно. Втім 2 незалежні експертизи його рідні проведуть у двох країнах Європи. Син генерала домагається, щоб СБУ надало для ознайомлення архівні матеріали справи провідника УПА, які 56 років перебувають під грифом таємно. Ці документи могли б допомогти у віднайдені тіла легендарного упівця і дати відповіді на інші численні запитання з життя українського героя.

Юрій Шухевич якось зізнався, що відчує полегшення лише тоді, коли його батько генерал Роман Шухевич, знаний як Тарас Чупринка, буде похований поруч зі своєю дружиною в родинному склепі у Львові. Адже доля подарувала цьому подружжю дуже коротку мить спільного життя.
XS
SM
MD
LG