Доступність посилання

ТОП новини

Розвідка США стежить за дзвінками американців.


Сергій Куделя Вашингтон, 11 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Дзвінки десятків мільйонів американців відстежуються контр-розвідкою США – Агенцією Національної Безпеки. Цю інформацію оприлюднила вчора найтиражніша американська газета USA Today із посиланням на анонімні джерела в офіційних колах. У відповідь на публікацію президент США Джордж Буш виступив із екстреною заявою, в якій наголосив на законності дій розвідки. За його словами, усі дії уряду спрямовані лише на попередження чергового нападу терористів. Американські законодавці погрожують новим розслідуванням дій Білого Дому.

Відразу після терактів 11 вересня 2001 року Агенція Національної Безпеки, що займається контррозвідкою у США, розпочала переговори із провідними телекомунікаційними компаніями держави. Метою Агенції, за словами джерел газети USA Today, було створити базу даних із інформацією про кожний здійснений у США дзвінок. Три найбільші телефонні компанії США - AT&T, Verizon і Bell South - погодилися на таку співпрацю. Джерела газети повідомили, що американська контррозвідка відстежує лише номери дзвінків, а не зміст розмов чи імена абонентів. Оприлюднення цієї інформації викликало серйозне занепокоєння у Білому Домі. Президент Буш виступив із екстреною заявою, в якій пояснив дії уряду так:

“Метою діяльності розвідки є “Аль-Каїда” та пов''язані з нею організації. “Аль-Каїда” є нашим ворогом. По-друге, американський уряд не прослуховує внутрішні дзвінки без згоди суду. По-третє, усі розвідувальні дії, на які я дав дозвіл, здійснюються в рамках закону”.

Оприлюднення нової інформації про дії розвідки вкотре привертає увагу громадськості у США до загроз особистим свободам з боку Адміністрації Буша. Минулого грудня інша американська газета New York Times розповіла, що Президент Буш дає особисті розпорядження прослуховувати міжнародні розмови чи читати пошту, яка надходить з-за кордону. Тоді Білий Дім заявив, що ці дії не поширюються на громадян всередині США. Буш стверджує, що не втручається у життя американців:

“Особисте життя американців твердо оберігається в усій нашій діяльності. Ми не нишпоримо в особистому житті мільйонів невинних американців. Усі наші дії спрямовані лише на діяльність “Аль-Каїди” та її союзників”.

Президент Буш також наголосив, що витоки інформації про діяльність американської розвідки лише шкодять обороноздатності США. Оглядачі відзначають, що резонансна публікація про діяльність розвідки зашкодить і багатьом політичним планам Білого Дому. Вона може серйозно послабити перспективи затвердження Сенатом США запропонованої Бушем кандидатури Майкла Гейдена на посаді директора ЦРУ. Адже саме генерал Гейден очолював контррозвідку в останні шість років. Оглядачі також прогнозують подальше зростання недовіри до Президента Буша та республіканської партії, що може спричинити втрату ними контролю над обома палатами Конгресу на виборах восени. Останні опитування громадської думки вказують, що 52% американців зараз готові підтримати на виборах демократів, і лише 38% голосуватимуть за республіканців. Лише третина американців схвалює дії Буша на посаді президента.
XS
SM
MD
LG