Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Городяни на городі.


Київ, 12 травня 2006 року. У квартирі, яку я винаймаю, власниця вирішила зробити ремонт. У встановлений термін його не закінчили. Пояснення було таким – мовляв, маляри покинули все і поїхали саджати картоплю. Починаючи з весни і аж до пізньої осені городяни поповнюють лави пасажирів приміських електричок - і поспішають на свої польові роботи. Для селян висаджування городу - природній обов’язок. А що спонукає мешканців міста копирсатися у землі та вирощувати картоплю, помідори, фрукти, які без зайвих фізичних і матеріальних витрат можна купити на базарі? Це досліджують “Звуки життя” – “Городяни на городі”. З вами Віола Бурда.

Близько п’яти мільйонів українців мають дачі та городи - відтак - щовесни вони переймаються як і що висадити на своїй землі. Такими є дані державного комітету статистики. Тих же, хто просто допомагає "на фазенді" друзям або родичам - не порахувати. Київська родина Грицюків - харчується винятково з власного городу - до нього сім’я їздить за триста кілометрів. З’їздила туди і наша кореспондентка Наталка Коваленко.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Навіть найбільш урбанізована людина, котра народилася і все життя прожила у місті, на генному рівні тяжіє до природи, свіжого повітря, стверджує психолог Володимир Нечипоренко. Бажання “виїхати на природу” – це як голос предків, що "прорізається" у кожного. Дехто просто прагне вибратися у вихідні на пікнік, а дехто – не проти гнути спину на городі.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Більшість американців також мають "земельне" хоббі - для себе на присадибних діляночках вони вирощують кольорову капусту, солодкий перець, огірки - хоча все це є і в супермаркетах. УВ маленьких американських містечках городина рятує сімейні бюджети, щоправда там ділянки вимірюється не сотками, як в Україні, а гектарами, уточнює кореспондент Радіо Свобода у США Юрій Дулерайн.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Оксана з Київщини на власному прикладі переконалася, що земля може прогодувати тільки тоді, коли обробляють не кілька соток, а гектари. Причому Оксаниній родині вдається “робити бізнес” на картоплі. Спершу, не розгинаючись, працювали вручну - сапали, підгортали. А потім “розжилися” на міні-тракторці. Хоча все рівно бити байдики не доводиться.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG