Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі не всі хочуть українсько-польського єднання.


Єва Поштар Варшава, 12 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У суботу в селі Павлокомі президенти України і Польщі відкривають меморіал українцям, що загинули наприкінці Другої Світової війни від рук своїх сусідів-поляків. Цю подію широко висвітлюють польські засоби масової інформації, до неї прикута увага багатьох оглядачів, які вважають, що йдеться про вагому віху у примиренні двох народів. Водночас активізуються і сили, що виступають проти примирення з українцями.

До польського президента Леха Качинського надійшли два листи із протестами в справі Павлокоми. Першого із них підписали члени Федерації кресових організацій. Ця організація об''єднує осіб, які по 1940 рік жили на землях, що були в межах Польщі і які зараз входять у склад Західної України, Білорусі та Литви.

Автори листа протестують проти фальшування історії та проти того, щоб порівнювати події з Павлокоми із геноцидом польського населення, який вчинила УПА на Волині. Вони вважають, що поляків незаслужено звинувачують у злочині проти українців у Павлокомі. Такого ж листа автори послали прем''єру та спікеру парламенту.

Другого листа президенту Лехові Качинському написали члени націоналістичної організації Всепольська молодь із Кракова. Автори організували прес-конференцію в депутатському кабінеті заступника віце-спікера польського парламенту Марка Котліновського, який представляє коаліційну партію Ліга польських родин.

«Всеполяки» закликають президента Качинського не вибачатися від імені поляків за злочин у Павлокомі:

"Якому- небудь перепрошуванню за вбивство в Павлокомі і засудженню його виконавців повинно передувати вибачення владою України за вбивства сотень тисяч поляків, вчинені УПА", - пишуть вони президенту, попереджаючи, що під час суботніх урочистостей у Павлокомі будуть розповсюджувати летючки - "історичну правду про Павлокому".

Автори як одного, так і другого листа ставлять під сумнів кількість жертв Павлокоми. У своїх міркуваннях вони спираються у великій мірі на книжку перемиського історика Здзіслава Конєчного "Був такий час. Біля джерел відплатної акції в Павлокомі". Конєчний написав, що поляки з Армії Крайової забили 150 жителів Павлокоми, а решту тіл, які похоронені у спільній могилі, українці привезли з найближчих околиць села.

Збігнєв Конєчний відмовився прокоментувати свої аргументи для Радіо Свобода. Він лише сказав:

“Я вже давав уже кілька інтерв''ю. Не хочу більше говорити на цю тему. Було вже сказано все, що я мав сказати..”

Погляд Збігнєва Конєчного представляє також газета "Наш Дзєннік". У статті " Ющенко хоче зробити упівців ветеранами" мовиться: "Російські та українські ветерани Другої світової війни, але також передовсім комбатантські середовища Польщі визнали заяву президента України за скандальну. (...) Банди ОУН- УПА вбили близько 160 тисяч поляків, в тому жінок, дітей і старих".

На закінчення статті автор написав: "У час, коли всілякі фашистські рухи в Європі засуджуються, в Україні фашистська ОУН-УПА може бути реабілітована".

Проти таких нечисленних голосів противників примирення з українцями виступає, як і раніше, польський костьол, який не підтримує правих політиків. У четвер люблинський архієпископ РКЦ Юзеф Жицінський засудив подібні "спроби тиску" на президента Лєха Качинського. Владика як зразок навів польсько- німецьке єднання, започатковане у 1965 році.
XS
SM
MD
LG