Доступність посилання

ТОП новини

Нова Верховна Рада стартуватиме 25 травня.


Тетяна Ярмощук Київ, 15 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Перша сесія Верховної Ради України п’ятого скликання відкриється 25 травня. Так вирішила в понеділок Депутатська комісія, яка займається підготовкою першої сесії парламенту. Водночас, члени уряду, які пройшли до парламенту, подали у відставку і Центральна Виборча комісія зареєструвала їх народними депутатами. Лідерка БЮТу Юлія Тимошенко пообіцяла, що проект коаліційної угоди між БЮТом, “Нашою Україною” та СПУ можуть підписати вже сьогодні. Словом, політичний день вийшов плідним.

Скидається, що сьогодні українські політики відійшли від свят і почали працювати. Народні обранці зрештою обрали голову Депутатської комісії з підготовки першої сесії парламенту і визначилися з днем відкриття нової сесії. Керівником Депутатської комісії став соціаліст Іван Бокий, а його заступником регіонал Василь Хара. Під час засідання пану Харі стало зле, тож довелося викликати карету “швидкої”.

Робоча група розділилася на три комісії. Одна розроблятиме регламент нового парламенту. Друга – займатиметься розподілом комітетів, і третя – перейматиметься розселенням депутатів не киян. Саме питання, хто ж в якій комісії головуватиме і викликало суперечку. Регіонали заявили, що їх ігнорують, тож вони можуть вийти зі складу комісії. Євген Кушнарьов:

“Нам зробили абсолютно жалюгідні пропозиції - взяти на себе розподіл місць у готелях і формування порядку денного, який і так визначений давно регламентом. Тому це – спектакль”.

Нашоукраїнці ж спростовують закиди Партії регіонів. Петро Порошенко:

“Регіонам на вибір було запропоновано одну з двох груп, які формуються в підготовчий нашій раді. Регіони попросили перерву до завтра. Але я вас запевняю, що завтра голосування по підготовчим групам буде проведено”.

У вівторок депутати планують сформувати тимчасову президію та визначитися скільки комітетів має бути у новому парламенті.

Говорили сьогодні і про майбутню коаліцію. Лідерка БЮТу Юлія Тимошенко заявила, що обрання соціаліста Івана Бокого керівником Депутатської комісії з підготовки першої сесії парламенту свідчить про те, що демократична коаліція запрацювала. Пані Тимошенко пообіцяла, що проект коаліційної угоди можуть підписати вже сьогодні.

Крок уперед зробив сьогодні і Кабінет Міністрів. За словами голови Центральної Виборчої Комісії Ярослава Давидовича всі міністри подали заяви про відставку і ЦВК зареєструвала їх народними депутатами:

“У ЦВК є заяви усіх членів уряду з проханням звільнити з попереднього місця роботи у зв’язку із обранням народними депутатами. Протягом 20 днів після реєстрації два портфелі ніхто не носитиме” .

Щоправда, прес-секретар керівника уряду заявив, що Юрій Єхануров не писав заяви про відставку і продовжує виконувати свої обов’язки.

Сформувати парламентсько-урядову коаліцію і визначитися зі складом Кабінету міністрів новобрані депутати мають протягом 30 днів від дня присяги. Інакше Президент має право розпустити парламент.
XS
SM
MD
LG