Доступність посилання

ТОП новини

Європа замислюється, як краще підвищити безпеку в Азербайджані, Грузії і Вірменії.


Наталія Вікуліна Брюссель, 12 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Створення Пакту стабільності для Південного Кавказу обіцяє дати Азербайджану, Грузії та Вірменії кращу безпеку і розвиток, однак саме від цих країн залежить, як вони використають таку можливість. Про це говорили представники європейських інституцій та інші учасники слухань, які організував Комітет з політичних питань Парламентської Асамблеї Ради Європи.

Ідея створити Пакт стабільності для Південного Кавказу народилася ще 7 років тому, щоб принести мир і розвинути співпрацю в цьому регіоні, який потерпає від етнічних конфліктів.

Була пропозиція зробити Пакт стабільності на кшталт того, що існує для Балкан – адже і цей регіон, і Південний Кавказ мають схожі проблеми, які витікають з етнічного розмаїття. Нині створення Пакту стабільності для Азербайджану, Грузії й Вірменії відстоюють депутати як Парламентської Асамблеї Ради Європи, так і Європарламенту. Однак члени Єврокомісії не переконані, що такий пакт насправді потрібен. За словами представника Єврокомісії Роберта Лідделла, зміст пакту на 80% уже відображено в Європейській політиці сусідства, учасниками якого є також і Баку, Тбілісі та Єреван. Говорить Лідделл:

“Відповідаючи на питання, чи потрібен пакт, я скажу, що цей механізм забезпечить нас стабільністю. Але самі країни повинні вирішити, чи скористатися такою можливістю, і використати її повністю, щоб отримати стабільність, яку хочуть вони і яку хочемо ми”.

Спеціальний представник Євросоюзу на Південному Кавказі Пітер Семнебі вважає, що Грузія, Вірменія та Азербайджан мають багато проблем перехідного періоду, серед яких боротьба з корупцією та встановлення демократичних інститутів. До цього додаються заморожені конфлікти, які необхідно вирішити. Про відносини трьох кавказьких країн з Євросоюзом Пітер Семнебі сказав:

“Серед цих країн, мабуть, Грузія з найбільшим ентузіазмом підійшла до зближення з Європою. Вірменію ще стримує ізоляція і проблеми, які ця ізоляція створює. Азербайджан опинився в абсолютно інших умовах і намагається, досить успішно, збалансувати різні сили, які діють у цьому регіоні – Європу, США, Росію, Іран, Туреччину ”.

А як Тбілісі, Єреван та Баку бачать свій діалог з Європою? Вони начебто за створення Пакту стабільності, який може принести в регіон не лише мир, але й економічний розвиток. Водночас посол Азербайджану в Бельгії Аріф Мамедов заявив, що його країна чекає від Євросоюзу більше ініціатив і більше сміливості у вирішенні політичних проблем кавказького регіону.

Грузинський посол у Бельгії Саломе Самадашвілі зазначила, що Євросоюз має проводити політику відкритих дверей для всіх країн чорноморського регіону. Провідний економіст Світового банку Крістіан Петерсен сказав, що кавказькі країни самі повинні вирішувати, чи потрібен Пакт стабільності, а його банк готовий і надалі підтримувати економічний розвиток Південного Кавказу.
XS
SM
MD
LG