Доступність посилання

ТОП новини

ЄС каже “так” Болгарії та Румунії, але закликає більше боротися з корупцією і пришвидшити реформи.


Наталія Вікуліна Брюссель, 16 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Болгарія і Румунія можуть вступити до Євросоюзу 1 січня 2007-го року, якщо і надалі боротимуться з корупцією, краще відстоюватимуть права людини, пришвидшать реформи. Про це заявила Єврокомісія у доповіді Європарламенту. На початку жовтня Єврокомісія ще раз розгляне, чи достатній поступ зробили ці дві балканські країни, і вирішить, чи можна їх приймати до Євросоюзу наступного року. Якщо оцінка буде негативною, вступ Румунії і Болгарії може бути відкладений на один рік.

Софія повинна краще боротися з корупцією, а Бухарест має продовжувати антикорупційні розслідування. Про це в Європарламенті заявив голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, говорячи про ступінь готовності Болгарії і Румунії вступити до ЄС наступного року.

“Ми очікуємо, що будь-яка країна, яка вступає до Євросоюзу, повинна мати добре функціонуючу систему правосуддя, здатну боротися з корупцією і організованою злочинністю. Це надзвичайно важливо, оскільки це підкріплює діяльність всього суспільства й економіки”.

Брюссель похвалив румунські власті за боротьбу з корупцією і реформи правосуддя. Поступ Болгарії в цій галузі представники ЄС називають недостатнім. У звіті Єврокомісії вказані і інші проблеми, котрі мають вирішити Болгарія і Румунія на шляху до ЄС. Обидві країни мають боротися з торгівлею людьми, покращувати захист психічно хворих людей, більше включати в життя суспільства представників циганської меншини.

Софія мусить турбуватися про дотримання верховенства права, боротьбу з відмиванням грошей тощо. І Болгарія, і Румунія мають встановити контроль над використанням коштів, що надходять з Євросоюзу. Говорить Комісар ЄС з розширення Оллі Ренн:

“Щодо використання грошей Євросоюзу – виплати буде припинено, якщо виникнуть серйозні проблеми. У сільському господарстві ми навіть пропонуємо нові, більш суворі заходи, виходячи з Угоди про вступ. Це сильний сигнал того, що ми обережно поводимося з нашими грошима”.

Остаточне рішення щодо часу вступу Румунії і Болгарії до Євросоюзу буде ухвалене восени. Експерти кажуть, що перенесення дати вступу Софії і Бухареста на один рік є маловірогідним. З іншого боку, вони пов’язують сьогоднішнє умовне “так” із тим, що Євросоюз хоче залишити за собою важелі впливу на країни-кандидати майже до самого їхнього вступу. З огляду на те, що у багатьох країнах ЄС панують скептичні настрої щодо розширення.
XS
SM
MD
LG