Доступність посилання

ТОП новини

Скандал у Криму: проросійські радикали організували акцію на підтримку “міжнаціональної злагоди”.


Володимир Притула Сімферополь, 17 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму – черговий скандал. Тут проросійські радикали організували акцію на підтримку “міжнаціональної злагоди” і проти “міжконфесійної ворожнечі”.

Підлітки у бутафорських латах та у чорно-червоних пов’язках скандують: “Вас - орда, а нас - рать!” і це звучить досить двозначно. Вони пікетують приміщення, де проходить “круглий стіл” на тему “Як зберегти міжетнічний мир у Криму?”. Це – юні активісти севастопольської проросійської організації “Прорив”, відомої своїм радикалізмом. А згаданий “круглий стіл” організували їхні старші товариші.

Неформальний лідер “Прориву”, російський громадянин Олексій Добичин майже три місяці відсиджувався у Москві після того, як СБУ порушила кримінальну справу про замах на територіальну цілісність України. Тепер він повернувся до Криму і на чолі юних “проривівців” виступає за “міжетнічний мир”. На його думку, цьому загрожує представницький орган кримськотатарського народу – Меджліс: “Меджліс фактично взяв у заручники татар, про що вони самі і кажуть: ми вимушені будемо різати, коли накажуть різати, бо якщо ми на це не підемо, то виріжуть наші сім’ї і наших дітей. А ваша державна влада нас не захистить!”

"Вас орда, а нас - рать!" - пікет "Прориву"
У “круглому столі” взяли участь переважно проросійські політологи та депутати, впливові політики і громадські діячі його проігнорували. Запрошений на цей захід Муфтій мусульман Криму Хаджи Еміралі Аблаєв побачивши “проривівців” пішов геть, навіть не зайшовши до зали засідань. В інтерв’ю Радіо “Свобода” він назвав цю акцію “збіговиськом” і “провокацією: “Я бачу і розумію, що це спеціальна провокація напередодні 18 травня – Дня жалоби за жертвами депортації. Мовляв, у нас у Криму діється таке, що треба боротися за міжетнічний мир. Мовляв, тут дуже натягнута обстановка. Це абсолютно не так”, - заявив Муфтій мусульман Криму і додав, що політикам треба не декларувати, що вони виступають за мир, а просто не організовувати таких провокацій.

Ну, а нечисельні учасники згаданого “круглого столу” вирішили створити ВЧК – “Всенародну надзвичайну комісію”, яка вишукуватиме на Південному узбережжі Криму незаконно приватизовані “київськими дядьками” земельні ділянки, щоб передати їх кримчанам різних національностей.
XS
SM
MD
LG