Доступність посилання

ТОП новини

Польські експортери м’яса не можуть повернутися на український ринок.


Єва Поштар Варшава, 17 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Польські експортери м’яса побоюються, що їм не вдасться найближчим часом відновити експорт своєї продукції до України. Після двомісячної перерви український ринок мав відкритися для польських експортерів 20 травня. Однак через непорозуміння у новому складі польського уряду експортерам доведеться зачекати.


На сьогоднішній прес-конференції у Варшаві новий віце-прем’єр та одночасно міністр сільського господарства Анджей Леппер повідомив експортерам погану новину: ветеринари поквапилися повідомити про те, що з Україною залагоджено питання про відновлення імпорту польського м’яса.

“Угода, яка ніби-то підписана, насправді не була підписана. Під документом є підпис тільки польської сторони. Немає підпису української сторони. Коли хтось оголошує, що український ринок відкривається 20 травня , а привозиться угода, підписана тільки польською стороною, яка ж це угода? Міністр сільського господарства, з яким я зустрівся, сказав однозначно: немає ніякого договору”.

На початку місяця польський головний ветеринар Кшиштоф Яжджевський побував у Києві і, повернувшись до Варшави, повідомив, що досягнув домовленості, що польське м’ясо незабаром зможе повернутися в Україну. Та виявляється, остаточної домовленості з Україною так і не було досягнуто.

Новий міністр дав головному ветеринару Польщі термін до 19 травня. Зараз Яжджевський та радник Лєппера перебувають в Україні. Але виглядає, що домовитися вчасно їм не вдасться.

Повідомлення не надто оптимістичні. Немає з ким говорити, тому що український Головний ветеринарний лікар відсутній по 28 травня. А польський експорт мав іти від 20 травня.

У міністерстві сільського господарства заявили, що це буде останнє доручення Кшиштофа Якжджевського. Він подав у відставку після того як Леппер заявив, що звільнить його, якщо той не узгодить усі питання з Україною вчасно. Яжджевський відмовився коментувати всю справу журналістам.

На тлі політичного конфлікту навколо торгівлі м’ясом з Росією, заборона на ввіз до України польського м’яса пройшла майже непомітною. Проте вона боляче вдарила по польських фермерах, які вже майже два місяці не можуть продавати свою продукцію до України. Ветеринарні служби України звинувачували сусідів у тому, що вони не можуть представити необхідних документів та не дотримуються санітарних норм.
XS
SM
MD
LG