Доступність посилання

ТОП новини

Найвідомішу емігрантку Нідерландів позбавляють громадянства.


Наталія Вікуліна Брюссель, 17 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Європейська преса приділяє багато уваги скандалу навколо нідерландської депутатки Аяан Гірсі Алі, яка визнала, що свого часу навела неправдиві дані для отримання громадянства Нідерландів. Мас-медіа Європи називають Гірсі Алі найвідомішою іммігранткою в Нідерландах, яка протистоїть радикальному ісламізму та бореться за права мусульманських жінок.

“Дискредитована нідерландська депутатка Гірсі Алі відправляється у вигнання до Сполучених Штатів” – під таким заголовком вийшла стаття у французькій “Ле Монд”. Газета нагадує, що в понеділок парламентар зробила сенсаційну заяву, в якій відреклася від громадського життя і повідомила про рішення переїхати до Сполучених Штатів, де на неї вже чекає робота в Американському інституті підприємництва.

Видання так описує нідерландський період життя Гірсі Алі: “Хатня працівниця, листоноша, студентка політології, Аяан Гірсі Алі приєдналася до ліберальної партії ВВД, депутатом від якої вона стала 2002-го року. Товаришка кінематографіста Ван Гога, вбитого ісламськими екстремістами, вона активно протистояла поганому поводженню з жінками через мусульманську релігію. Після отримання смертельних загроз вона перебувала під постійною охороною. Але вона заважала”.

Сомалійку за походженням, 36-річну Гірсі Алі позбавляють нідерландського громадянства за брехню при отриманні політичного притулку – вона назвала своє несправжнє ім''я і неправильний вік. Британська “Таймс” нагадує, що жінка одержала притулок 1992 року, заявивши, що втекла з Сомалі, де йшли військові дії, щоб уникнути примусового шлюбу. Насправді “вона провела дванадцять років благополучного життя в Кенії”, пише газета. Гірсі Алі зізналася, що вигадала історію, аби отримати паспорт Нідерландів.

Спірне рішення міністра імміграції Ріти Вердонк про позбавлення колишньої сомалійки громадянства Нідерландів викликало обурення в країні, багато хто називає рішення сумним днем для нідерландської демократії, пише німецький тижневик “Шпігель”:

“Той факт, що Ріта Вердонк і Аяан Гірсі Алі є членами однієї партії, не вплинув на рішення про позбавлення громадянства. Не вплинуло і те, що Алі має рідкісний політичний хист, навіть для Нідерландів: вона красномовна, приваблива, знає кілька мов. Їй не допомогло і те, що вона – жінка і представляє одразу кілька меншин – іммігрантів, людей із інакшим кольором шкіри, мусульман. Ситуацію ускладнило і те, що справою займається міністр, яка має прізвисько “залізна Ріта” і яка перед роботою в уряді була начальником в''язниці”.

Нідерландська газета “Волькскрант” вийшла зі статтею під назвою “Вердонк – під тиском парламенту”. Видання повідомляє, що практично всі депутати нижньої палати парламенту Нідерландів виступають за збереження громадянства для їхньої колеги Гірсі Алі і добилися проведення нового розслідування справи колишньої сомалійки.
XS
SM
MD
LG