Доступність посилання

ТОП новини

Таємні в’язниці російських спецслужб на Північному Кавказі таки існують.


Василь Зілгалов Прага, 17 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Європа знову звернула увагу на Північний Кавказ і не лише із-за терористичного акту в Інгушетії, де в місті Назрані загинуло у середу семеро людей. А й тому, що Міжнародна Гельсинкська Федерація з прав людини заявляє про факти існування у Чечні таємних в’язниць, які використовують російська ФСБ та її чеченські філії. Європейські правозахисники наводять факт брутального затримання групою з 50 осіб у російській військовій формі одного із жителів чеченського населеного пункту Шалі. Ось що свідчить про своє ув’язнення один із постраждалих для Радіо Свобода:

"Це ями вісім - десять метрів глибиною з мотузяними драбинами. Кожних 10-15 хвилин вони витягували мене звідти допитувати і мордувати. Коли вони кинули мене в таку яму, на перших порах я був із зав’язаними очима. Вони попередили, як тільки зніму пов’язку з очей, кинуть у мене гранату. Правда, останній час я був без пов’язки і бачив людей - чоловіка і жінку, котрих утримували тут раніше".

Згідно із твердженнями доповіді Міжнародної Гельсинкської Федерації з прав людини, котра базується у Відні, незаконні затримання людей, допити, тортури в ямах, залізних контейнерах, печерних комплексах - це все звичайна практика російських військових і їх союзників у Чечні. Правозахисники вважають, що таким чином Росія намагається утримати під контролем партизанський регіон.

Свідок також розповів Радіо Свобода, про що його допитували у ямі – в’язниці в Чечні:

"Вони допитувалися у мене, де в Чечні партизанські бази, хто торгує наркотиками і де захована зброя. Коли я сказав їм, що я не маю такої інформації, вони пригрозили, що допоможуть мені згадати. Під час одного із допитів вони запитали мене, чи можу я назвати людей , котрі стріляли в повітря на весіллях".

Один із чільників Міжнародної Гельсинкської Федерації з прав людини, її виконавчий директор Арон Родс сказав журналістам:

"Це є свідченням того, що багато, багато таємних в’язниць діють. І як деталізує доповідь, вони мають різні форми. Це різноманітні типи таємних в’язниць, що використовувалися у Чечні."

Додамо лише, що саме тоді , коли Росія готується до головування в Комітеті міністрів Ради Європи з 19 травня і є реальна підстава для розслідування московських секретів щодо ув’язнених у Чечні.
XS
SM
MD
LG