Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Храм муз.


Київ, 18 травня 2006 року. Сьогодні – “червоний день календаря” для музейників - Міжнародний день музеїв. В останні десять-п’ятнадцять років багатьом українським музеям було непереливки. Жалюгідні зарплати співробітників, грошей іноді немає на сигналізацію та оплату комуналки. Колекції зберігають у жахливих умовах, про ремонт або поповнення фондів доводиться хіба що мріяти. Водночас, всупереч негараздам, є “світло наприкінці тунелю” – зростає кількість відвідувачів, з’являється чимало нових унікальних зібрань. Як живеться сьогодні українським музеям? Про це – “Звуки життя” “Храм муз”. З вами – Олександр Лащенко.

В Україні зараз понад чотири тисячі музеїв. Такою статистикою поділився зі “Звуками життя” радник міністра культури і мистецтв України Богдан Біляшівський. Виживає кожен “Храм муз” (а саме так буквально з грецького перекладається слово "museion", звідки походить “музей”) по-своєму. Можна наслідувати і досвід деяких західних країн, де на музеях роблять гроші. Але будь-де більшість музеїв не може приносити прибуток, переконує пан Біляшівський.

Музеї нині - не дуже популярні, констатує художник, культуролог Олекса Руденко. А причина цього - і людям зараз не до "храмів муз", і самі музеї бояться піарити себе, і держава не допомагає.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Водно-інформаційний центр - такий водний музей є в Києві. Він спростовує усі скарги музейних працівників на недостатню увагу відвідувачів. Незважаючи на робочий день і ціну квитка у десять гривень щодня у водне царство стоїть черга - йдуть подивитися і на казковий грот, і на гігантський унітаз. Побувала у музеї і кореспондентка “Звуків життя” Леся Штогрин.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

В американському мегаполісі Нью-Йорку – понад сто музеїв. Вони вдаються до будь-яких способів завоювання туристів. Виставки проводять, яскраві буклети випускають, грошей для реклами не жаліють, ціни на квитки встановлюють гнучкі...І як результат – музеї у Нью-Йорку дуже популярні. Одним із їхніх постійних відвідувачів є американський кореспондент Радіо Свобода Юрій Дулерайн.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Кожна дитина - навіть з найбіднішої сім"ї - навіть у найкепські для країни часи - мала улюблену іграшку. Десять тисяч дитячих улюбленців назбирав єдиний в Україні музей іграшок у столиці. Від охочих повернутися у дитячо-іграшковий світ немає відбою - екскурсії розписані на місяць уперед. Однак більшість експонатів чекають кращих часів у підвалі, а відвідувачі бачать лише десяту частину колекції. Чому - знає кореспондентка "Звуків життя" Наталка Коваленко.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG