Доступність посилання

ТОП новини

Андерс Ослунд: "Курс американського долара може й далі падати. А може, й ні..."


Зиновій Фрис Прага, 18 травня 2006 (RadioSvoboda.org.ua) - Від початку квітня американський долар відносно євро впав майже на 8%. Чому це відбувається і що буде з доларом далі? Як його здешевлення позначиться, зокрема, на країнах колишнього Радянського Союзу? На ці та інші запитання ми попросили відповісти Андерса Ослунда – американського аналітика, дослідника Інституту міжнародної економіки.

- Не могли б Ви допомогти зрозуміти, що сприяє падінню долара щодо євро? Чи адміністрація Джорджа Буша намагається зменшити американський торговельний дефіцит шляхом корегування світових валют і здешевлення американського експорту?

- Це є офіційна політика, яку помічник міністра фінансів з міжнародних справ Клей Лаурі проголошує з тим, щоб скорегувати нинішній великий дефіцит Сполучених Штатів. Треба дозволити долару сповзати вниз. І мені здається, що існує загальне сприяння цьому. Імпорт Сполучених Штатів складає сьогодні 32% валового національного продукту, у той час як експорт – 25%. Це не годиться. Треба щось змінити. Те, що можна змінити, і є якраз обмінний курс валют.

- Чи не мала б адміністрація Джорджа Буша бути обережною при цьому?

- Врешті-решт, це є вільний ринок. І адміністрація ніяк не втручаються в цей ринок, за винятком публічних заяв. Існує серйозне очікування того, що курс долара падатиме ще більше. З іншого боку, минулого року були аналогічні очікування, але вони не справдилися.

- Як зміна курсу долара вплине на економіку Східної Європи, особливо Росії, України чи Білорусі?

- Є три речі, на які безпосередньо це вплине. По-перше, це вплине на ціну товарів у доларах. А враховуючи те, що контрактні ціни товарів є фіксованими, це означає, що Росія дістає порівняно менше за цей експортний товар, ніж зазвичай.

- Отже, контракти на постачання нафти чи газу значаться в доларах?

- Якщо брати загальне постачання газу, що здійснювалося в доларах за один рік чи більше, то це дещо зменшує величезний прибуток Росії. Друге, на що впливає падіння курсу долара, так це те, що люди тримають свої збереження в цій валюті. І це б"є по середньому класу. Він засмучений з приводу своїх збережень, які підриває не лише інфляція, а й падіння долара.

- А що третє?

- Третє полягає в тому, що доволі значне число зарплат зафіксоване в доларах. І це треба змінити. Це стосується зарплат працівників приватного сектора. Люди страждають. Середній клас потерпає. Я думаю, що це і є найгірший ефект – втрата збережень і втрата зарплатні.

- Чи очікуєте ви якихось рішень чи заяв щодо курсу валют напередодні зустрічі "вісімки" в липні?

- Я думаю, що зараз більш-менш існує консенсус з цього питання. Для цього були два стартові сигнали. По-перше, збори Міжнародного валютного фонду наприкінці квітня, де говорили про те, що має бути більша гнучкість в обмінному курсі валют. По-друге, заява голови федерального резервного фонду Бена Бернанке про те, що процентні ставки сильно не зростатимуть.
XS
SM
MD
LG