Доступність посилання

ТОП новини

Бакай проти Луценка.


Тетяна Ярмощук Київ, 19 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Міністр внутрішніх справ України може виступити у ролі обвинуваченого, хоча і не боїться цього. А екс-керівник Сумщини чомусь не бажає повертатися на Батьківщину. Речення вирвані з контексту змусять здивуватися навіть людину непосвячену, але йдеться про справи людей, яких в Україні звинувачують у зловживанні владою і розкраданні державного майна.

Ігор Бакай наразі перебуває у міжнародному розшуку і, за останніми даними, екс-керівник Державного управління справами переховується у Росії. Українські правоохоронці звинувачують його у перевищенні службового становища, владних повноважень та вважають організатором злочинів.

У середу адвокати Ігоря Бакая подали позов проти міністра внутрішніх справ. Юрія Луценка вони звинувачують в тому, що він порушив конституційне право Ігоря Бакая на презумпцію не винуватості, назвавши його злочинцем без рішення суду. Сам же пан Луценко заявляє, що готовий позмагатися у суді з Ігорем Бакаєм.

Тим часом колишній керівник Сумщини Володимир Щербань, якого заарештували у Флориді і якого в Україні звинувачують у здирництві та зловживанні службовим становищем під час президентських виборів 2004-го року, просить американський суд не депортувати його на Батьківщину.

Адвокати Щербаня заявляють про порушення прав українського втікача, оскільки його віза закінчилася вже після прохання про політичний притулок у Сполучених Штатах. А саме порушення міграційних норм наразі є єдиною американською претензією до Щербаня.

Чи вдасться українській владі довести ці гучні карні справи до кінці? Фахівці сумніваються. Адвокатка Тетяна Монтян:

“Я думаю, Бакай просто знущається над Луценком. “Я від тебе втік, як колобок, а ти тепер дурачок”. І формально він правий. Тому що він правий. Його ще ніхто ніде не визнав винним, а заочних вироків у нас немає”.

Тетяна Монтян вважає, якщо Володимира Щербаня все-таки повернуть в Україну, тоді влада матиме шанс показати, наскільки вона здатна вирішувати такі справи:

Щербань, бачите, сам проситься, що його не депортували в Україну. Якщо ж депортують, тоді українська влада й покаже, наскільки вона професійна і наскільки здатна вирішувати питання притягнення до реальної кримінальної відповідальності таких людей як Щербань”.

Причина провалу усіх гучних справ – непрофесійність українських правоохоронних органів, зазначає адвокат Андрій Федур:

“Правоохоронні органи мають діяти у суворій відповідності до чинного законодавства, а не займатися популізмом, не робити гучних заяв. Ви подивіться скільки у нас гучних справ, а коли все закінчується, ніхто навіть не вибачається”.

Юристка і майже депутатка Олена Лукаш відзначається, що за часів президентства Віктора Ющенка, українська правова система взагалі не змінилася. Все залишається таким же, як і за Леоніда Кучми:

“Сумною українською правовою традицією є те, що всі резонансні справи без винятку, навіть якщо вони й мають судову перспективу у вигляді вироку, їх ставлять під сумнів, і у потрібний момент, їх виймають, як чортика з коробочки. І те, що відбувається зараз, рівноцінне тому, що відбувалося зі справою про отруєння Ющенка, те ж саме що й зі справою Чорновола і справою про сепаратизм, про яку згадали через півроку. Для мене ці справи більше політичні”.
XS
SM
MD
LG