Доступність посилання

ТОП новини

Впевненість у собі.


Інна Набока Київ, 22 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Проблема впевненості в собі хвилює багатьох. Адже так хочеться впевнено йти по життю, впевнено відчиняти будь-які двері та не губити цієї впевненості зі будь-яких обставин. Про формування цієї важливої якості розмірковує психолог Інна Набока.

Бути впевненим у собі, мабуть, - одне з найбільших прагнень сучасної людини. Але часом наша старанно виплекана впевненість миттєво зникає при зустрічі з пихатим чиновником, брутальною продавщицею чи так званим трамвайним хамом. І справа тут зовсім не в цих малосимпатичних особах, а в нас самих. Бо це – внутрішня якість людини. Нерідко її відсутність ми намагаємося компенсувати чимость іззовні. Нам здається, що якщо у нас буде престижна праця, дороге авто, модний одяг, то ми одразу станемо більш значними і у власних очах, і в очах оточуючих. Що ж, все це справді підвищує статус людини. Та якщо у чоловіка, який виходить з „крутого” автомобіля, чи у дами в розкішних хутрах на обличчі написано бажання похизуватися, значить із почуттям впевненості в собі у них явно не все гаразд. Бо впевнена в собі людина самодостатня за будь-яких обставин і не потребує якихось зовнішніх атрибутів на підтвердження цього факту.

Як і багато інших рис, впененість у собі родом з дитинства. Звичайно, певне значення мають і вроджені якості, але насамперед її формує сімейне виховання, перші перемоги і поразки, успіхи і душевні травми. Нерідко постійна критика, прискіпливість батьків призводить до втрати дитиною віри у свої сили. Вона боїться розчарувати старших, втратити їхню любов. Задача батьків - вселити в дитину почуття захищеності, впевненості в тому, що її люблять не за якісь особливі заслуги, а просто так, тому що вона – це вона.

Втім, виховати в собі почуття впевненості можна у будь-якому віці, - вважають психологи. Корисною підмогою в цьому може бути техніка афірмацій. Афірмації – це позитивні твердження, які не піддаються сумніву, проте потребують багаторазового повторення. Можливо, цей прийом спрацює не одразу, але вже через місяць буде здаватися, що все так і є насправді. Ні, не лише здаватися, воно так насправді й буде.

Варто також зосереджувати увагу на своїх чеснотах і успіхах та не зациклюватися на вадах і поразках. Втім, і недоліків боятися не варто. Найкраще – ставитися до них з гумором. Адже сміятися над собою може собі дозволити лише сильна, мудра і впевнена в собі людина. А ще варто за будь-яких обставин намагатися лишатися собою. Скільки разів у житті ми відмовлялися від своїх інтересів, бажань, навіть принципів лише тому, що боялися когось розчарувати, не виправдати сподівань чи просто справити погане враження. Не поспішайте змінюватися на догоду чиїмсь уявленням. Визнайте себе самоцінною і самодостатньою особистістю. Гадаю, саме це потрібно найбільше, щоби набути такої жаданої впевненості в собі.
XS
SM
MD
LG