Доступність посилання

ТОП новини

Чорногорiя вирішила стати незалежною.


Михайло Рамач Белград, 22 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Згiдно з офiцiйними даними, за від’єднання від Сербії проголосували 55,4 % виборцiв. Це лише пiввiдсотка бiльше вiд межi, яку визначив Європейський союз. Голосування пройшло без iнцидентiв, якi могли б впливати на остаточний результат. Що в Подґорицi та Белградi вiдбувалося минулої ночi й сьогоднi?

Була це, кажуть, найдовша нiч в чорногорськiй iсторiї. Прихильники незалежностi розпочали прославляти перемогу вже через пiвгодини пiсля закриття виборчих дiльниць. Прем’єр-мiнiстр Мило Дюканович звернувся до громадян о другiй годинi ранку й ствердив, що Чорногорiя пiсля 88 рокiв стала незалежною державою:

“Хочу подякувати вам за те, що ви терпляче чекали, поки ми підрахуємо результати, а ми, як серйознi люди, чекали, поки не будуть пiдрахованi 99%. Тепер залишилося лише кiлька дiльниць у Подґорицi, якi треба пiдрахувати, але це не може змiнити результат”.

Голова комiсiї з проведення референдуму, словацький дипломат Франтiшек Липка, котрого на цю посаду призначив Європейський Союз, сьогоднi оприлюднив попереднi результати й вiдзначив, що референдум пройшов без порушень процедури.

Як на перемогу самостiйникiв у Чорногорiї реагував офiцiйний Белград?

Сербськi урядовцi жодних заяв не подавали й досi не вiтали переможцiв. Спiвробiтники президента Бориса Тадича і прем’єра Воїслава Коштуницi вiдмовилися коментувати голосування. А мiнiстр закордонних справ державного об’єднання Вук Драшкович виявив готовнiсть вiтати переможцiв і додав, що на порядку денному найближчим часом буде процес офiцiйного відокремлення. На думку Драшковича, найкраще було б вiдновити в Сербiї монархiю.

ЗМІ, мiж iншими, подають заяву речника Європейської комiсiї Амадеу Альтафай Тардiо, котрий каже:

“Комiсiя закликає чорногорськi партiї й громадян зберегти єднiсть і дiйти згоди щодо майбутнього республiки на пiдставi європейських цiнностей та стандартiв”.

Отож Чорногорiя стала незалежною. Чи передбачена процедура врегулювння її вiдносин iз Сербiєю?

Згiдно з конституцiйною хартiєю, правонаступницею державного об’єднання має стати Сербiя. Наразi й Белград буде змушений проголосити незалежнiсть. Точнiше, парламент мав би термiново ухвалити низку законiв щодо основних елементiв державностi. Насаперед треба сформувати МЗС та Мiноборони.

Деякi белградськi оглядачi зазначають, що Сербiя фактично змушена стати самостiйною через помилкову полiтику своєї влади, котра не хотiла вести переговори з Чорногорiєю про перебудову державного об’єднання й постiйно намагалася скомпрометувати уряд у Подґорицi. Іншi пояснюють, що спiльну державу не було можливо зберегти як через полiтичнi розбiжностi, так i тому, що з технiчної точки зору неможливо об’єднати Чорногорiю, котра має 600 тисяч мешканцiв, та Сербiю, яка має 7,5 мiльйонiв населення. А один сербський коментатор нагадує, що наразi починають здiйснюватися мрiї тих чорногорцiв, котрi вiд часу з’єднання говорили: із Сербiєю завжди, пiд Сербiєю – нiколи!
XS
SM
MD
LG