Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Піонерська заміна.


Київ, 19 травня 2006 року. Того дня я прокинулася раніше звичного. До школи попрямувала у формі з білими, накрохмаленими манжетами та комірцем, у білому фартуху. "Сьогодні вас прийматимуть у піонери" - пафосно промовила вчителька. "Це буде найурочистіший момент вашого життя та життя наступних поколінь радянських школярів", - на повному серйозі запевнила вона. Але вже за якихось два роки виявилося, що вчителька помилялася: "Всесоюзна піонерська організація імені Володимира Ілліча Леніна" розвалилася. Чи знають сьогоднішні школярі, хто були піонери? Чи залишились вони в Україні? І хто замінив піонерію, які нові дитячі організації з’явилися? Про це сьогодні - у день заснування піонерської організації - говорять Звуки життя "Піонерська заміна" . З вами Надія Шерстюк.

Основні завдання піонерів (а з них і складалася піонерська клятва) - виховання молоді в комуністичних ідеалах, відданість партії та сумлінне навчання. Чи знають сьогоднішні учні про піонерські настанови? Це з’ясовувала кореспондентка “Звуків життя” Наталка Коваленко.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Один із найвідоміших українських комуністів, екс-депутат Верховної Ради Юрій Соломатін впевнений, що піонери досі залишаються в Україні "всєм прімєром". Жодні інші юнацькі організації порівнятися з піонерами не можуть, переконує Юрій Соломатін.

Відомий актор і телеведучий Юрій Горбунов був у дитинстві піонером і від цього для нього мало що змінювалося. Треба було носити червоний галстук – носив і це нічого не додавало – ані хорошого, ані поганого.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Потрапити до Артеку - про це мріяв колись ледь не кожен піонер. Колишній всесоюзний піонерський табір нині просто - місце літнього відпочинку школярів і проведення дитячих фестивалів. Піонерів тут обмаль, проте ще недавно кримська піонерська організація була однією з наймасовіших в Україні. З 1998-го до 2002-й рік при владі в Автономії були комуністи. І тодішній міністр освіти автономії, всупереч протестам батьків, створив в усіх школах Криму піонерські осередки. Розповідає сімферопольський кореспондент Радіо Свобода Володимир Притула.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Коли в Україні занепала піонерія, як гриби після дощу стали з’являтися або відроджуватися інші юнацькі організації. Однією з альтернатив піонерам називають себе українські скаути - пластуни (у козаків пластунами називали розвідників). Кожен сучасний пластун мусить скласти присягу, де обіцяє бути вірним Україні, допомагати іншим. Найбільше пластунів на заході України. Наприклад, у Львові їх – тисяча, ще десятки - у районах області. Чим вони займаються і на що існують – дізнавалася львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG