Доступність посилання

ТОП новини

В Україні продовжуються тортури в міліції, расистські атаки на релігійному і національному ґрунті – стверджують в Міжнародній Амністії.


Василь Зілгалов Київ, 23 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) -У щорічному звіті відомої міжнародної правозахисної організації Міжнародна Амністія, що оприлюднений сьогодні в Лондоні, йдеться також і про порушення прав людини в Україні упродовж 2005 року.

Зокрема, у звіті сказано про широке застосування тортур і брутального ставлення до затриманих українською міліцією, про антисемітські і расистські напади в країні, значне поширення торгівлі людьми.

Насамперед, у звіті Міжнародної Амністії відзначено, що, не зважаючи на обіцянки нового президента Віктора Ющенка поліпшити стан справ з правами людини, чимало проблем з цим в Україні залишається.

Чи не найбільше інформації у згаданому звіті торкається застосування тортур органами Міністерства внутрішніх справ. Йдеться про те, що лише за офіційними даними Генеральної прокуратури України у 2005 році було порушено 226 кримінальних справ за фактамипобиття, застосування працівниками міліції насильства щодо затриманих громадян. У 2005 році з цього приводу до органів влади надійшло понад тисячу скарг.

У звіті Міжнародної Амністії йдеться також про поганий стан утримання підозрюваних у тимчасових ізоляторах МВС України. Підкреслюється , що чимало із цих 500 Ізоляторів були створені ще у 19 столітті і не мають елементарних санітарних, людських умов. В цих ізоляторах, за даними звіту, поширюється туберкульоз.


Міжнародна амністія також вказує на те, що у 2005 році у різних регіонах України було вчинено 9 нападів на євреїв та на синагоги. Також зафіксовані расистські атаки у Києві і Львові. Але у деяких випадках, міліція трактувала ці прояви, як звичайне «хуліганство».

У звіті Міжнародної Амністії також відзначається слабкий поступ України у законодавчому переслідуванні торгівлі людьми. Окремо виділено те, що вже шостий рік не розкрито причин зникнення журналіста Георгія Гонгадзе. І що 8 листопада 2005 року Європейський Суд з прав людини обвинуватив Україну у порушенні трьох статей Європейської Конвенції з людських прав і засадничих свобод у зв`язку із справою Гонгадзе.

Так, голова правління Української Гельсінської спілки з прав людин і керівник Харківської правозахисної групи Євген Захаров відзначив у інтерв"ю для радіо Свобода, що справа з правами людини покращилася в 2005 році але без системних змін, які б зробили ці покращення не відворотними.

Євген Захаров також наголосив: «Це покращення не є стійким, і справа Гонгадзе не розкрита, не розслідувана і не розкрита справа про отруєння Віктора Ющенка, не розслідувана справа про побиття людей біля ЦВК 23 жовтня 2005 року, не розслідувано багато що. І, взагалі, не покарані люди, котрі здійснювали кримінальні злочини під час президентських виборів. Це не нормально, бо злочин обов"язково мусить бути покараним, інакше він буде повторюватися. Потенційні загрози порушення прав людини в Україні залишаються сьогодні і необхідні значні реформи, які б це покращення закріплювали».
XS
SM
MD
LG