Доступність посилання

ТОП новини

Восени Австрія оприлюднить умови конкурсу на отримання стипендій для нащадків колишніх підневільних робітників.


Надія Кандиба Німеччина, 19 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Незабаром нащадки колишніх остарбайтерів зможуть отримати від Австрії стипендії для подальшого навчання. Щоправда, умови надання такої фінансової підтримки поки що не називаються. Очікується, що деталі цієї програми стануть відомими вже восени.

Стипендіальний фонд Республіки Австрії дотовано 25 мільйонами євро - це гроші, які залишилися у Фонді примирення після виплати компенсацій колишнім підневільним робітникам. Стипендії виплачуватимуться, однак, не з самої суми, а виключно з відсотків, які набігатимуть на неї. Представник міністерства освіти, науки та культури Австрії Доріс Карнер, яка опікується фондом, сказала:

“Стипендіальний фонд поставив собі за мету підтримувати осіб з тих країн, жителів яких забирали на підневільні роботи. Загалом ця програма розрахована на нащадків колишніх невільників, де б вони сьогодні не жили”.

Крім фахових знань стипендіати отримуватимуть також інформацію про зусилля Австрії, які вона докладає заради відшкодування горя, заподіяного за часів Другої світової війни – так, щоб потім у себе на батьківщині ці люди могли виступати в ролі “послів примирення”. Стосовно можливих квот, умов та критеріїв, які необхідно виконати для отримання стипендії, співробітниця австрійського міністерства освіти говорити нічого не стала, оскільки умови ще просто не розроблені:

“Умови конкурсу на отримання стипендій ми подамо тільки восени цього року. Адже нам потрібно ще дочекатися перших надходжень від відсотків. Всю інформацію та формуляри для подання заявок можна буде тоді знайти на інтернет-сторінці нашого міністерства”.

Опрацювання ж заявок на отримання стипендій, за її словами, проведуть лише наступного року. Отже, той, хто сподівається одним з перших відправитися на навчання до Австрії, ще має час для вивчення німецької мови. Але й тому, хто не встигне підготуватися, не варто сумувати, оскільки діяльність фонду не обмежена в часі.
XS
SM
MD
LG