Доступність посилання

ТОП новини

Енергетика має стати важливою темою саміту ЄС-Росія.


Наталія Вікуліна Брюссель, 24 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У середу ввечері до Сочі починають прибувати керівники Євросоюзу, які у четвер візьмуть участь у саміті ЄС-Росія. Президент Путін проведе переговори з головою Єврокомісії Баррозу, Верховним представником ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки Соланою, канцлером Австрії Шюсселем, який нині головує в Євросоюзі. Енергетична співпраця Росії та ЄС має стати важливою темою саміту.

На саміті в Сочі Європа хоче отримувати запевнення, що нафта й газ з Росії надходитиме безперебійно та надійно. Адже країни Євросоюзу занепокоєні останніми подіями навколо російських енергоносіїв – так, у січні виникли тертя між Москвою та Києвом щодо транзиту газу, а нещодавно “Газпром” погрожував, що шукатиме нові ринки збуту, якщо уряди країн ЄС не дозволятимуть перехід енергетичних компаній в руки російського газового монополіста.

Москва також відмовляється ратифікувати Енергетичну Хартію і транзитний протокол до неї – ці міжнародні документи зобов’язують країни дотримуватися єдиних правил гри в енергетичному секторі. Нині Брюссель закликає Росію дотримуватися тих самих правил, що й інші учасники на енергетичному ринку ЄС - йдеться про чесну конкуренцію, прозорість тощо. Говорить речниця Єврокомісії з зовнішніх відносин і політики сусідства Емма Адвін:

“Це вулиця з двостороннім рухом. Це правда, що Росія є дуже-дуже важливом постачальником для Євросоюзу, забезпечуючи близько 25% нашого споживання нафти й газу. Але і ми для Росії є не просто покупцем, а головним покупцем, йдеться про близько 75 % російського газового експорту. Тож це дуже солідне двостороннє співробітництво”.

На саміті в Сочі обговорюватимуть і інші питання – серед них нова партнерська угода між Євросоюзом і Росією. Існуюча нині Угода про партнерство і співробітництво набрала чинності ще 9 років тому, і за цей час у відносинах Брюсселя та Москви відбулися деякі зміни. Планується, що новий документ, який сторони мають підписати до 2008 року, охоплюватиме так звані 4 загальні компоненти: йдеться про внутрішню й зовнішню безпеку, економіку, науку і культуру.

У новій угоді мусить бути враховано і те, що Росія планує стати членом Світової організації торгівлі. Керівники Євросоюзу та Росії говоритимуть у Сочі також на міжнародні теми, серед яких може бути Білорусь та інші спільні сусіди, включаючи Україну. Ймовірно, буде підписана угода про полегшення візового режиму для росіян, натомість Брюссель очікує, що Москва погодиться підписати угоду про повернення нелегальних мігрантів. Не виключено, що мова на сочинській зустрічі піде і про демократію в Росії – за словами Емми Адвін, ЄС використовує кожну можливість, щоб висловити свою стривоженість.

“Звичайно, що ми висловлюємо стривоженість щодо якості демократії, свободи мас-медіа, ситуацією з правами людини, ситуацією з правозахисниками та щодо Чечні”,- сказала одна з речниць Єврокомісії.

Не варто чекати від кожного саміту “революційних” рішень, заявив Верховний представник ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки Солана в інтерв’ю “Новым Известиям” напередодні саміту. До того ж, зустріч триватиме лише десь півтори години, впродовж яких делегація ЄС очікує не великого стрибка вперед, а скоріше порозуміння з головних питань.
XS
SM
MD
LG