Доступність посилання

ТОП новини

Самміт СНД у Душанбе має робочий характер.


Василь Зілгалов Прага, 24 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У середу в Душанбе відкрився самміт країн СНД на рівні глав і представників урядів країн – учасниць. Від України бере участь делегація, на чолі зі заступником глави уряду Юрієм Мельником. Чого очікують від цього саміту?

У Кабінеті Міністрів України повідомили, що українську сторону в Душанбе цікавлять, насамперед, економічні питання, зокрема, зміни в правилах визначення країн походження товарів, угода з співпраці у лісовому господарстві.

Офіційно від саміту очікують на певні результати. Зокрема, кореспондент радіо Свобода в Душанбе Мірзо-Набі Халіков повідомляє:

"В порядок денний включено 25 питань. Учасники обговорять Договір про створення міждержавного Фонду гуманітарної співпраці, проект Конвенції про прикордонну співпрацю, діяльність Ради з гідрометереології та інші питання."

Нещодавно міністр закордонних справ України Борис Тарасюк назвав СНД структурою, котра "має не окреслені економічні рамки".

А ось , що думає про СНД відомий в Україні політичний аналітик Станіслав Бєлковський:

"Не існує більше єдиного пострадянського простору, як політичного феномену. Цей пострадянський простір існував десь до 2003-2004 років. Після кольорових революцій в Грузії, Україні та Киргизстані вже ми можемо констатувати що зараз є три пост - радянських простори - західна частина на чолі з Україною, Росія та Центрально-Азійська частина колишньої російсько-радянської імперії на чолі у неформальному сенсі з Казахстаном. ГУАМ – є спроба інституціоналізації цієї західної частин на чолі з Україною, з центром у Києві. СНД зараз доживає останні роки. Я вважаю, що для Володимира Путіна це виключно питання престижу. він не хоче щоб формальний кінець СНД був оголошений під час його правління в Росії. Тому я вважаю, що СНД буде формально існувати десь до 2009-2010 років, коли вже наступна російська влада буде достатньо сміливою щоб ініціювати розпуск".

Саміт країн СНД у таджицькій столиці продовжить роботу і в четвер. У засіданні Ради глав урядів країн учасниць - Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Казахстан, Киргизстан і Таджикистан будуть представлені главами урядів. Росія, Узбекистан і Україна на рівні віце-прем’єрів. Туркменістан - на рівні посла.
XS
SM
MD
LG