Доступність посилання

ТОП новини

Підвищення тарифів на газ і електроенергію та протести проти нього: яким може бути конструктивне рішення?


Кирило Булкін Гості: Ярослав Жаліло - президент Центру антикризових досліджень; Сергій Українець – заступник голови ФПУ.

Аудіозапис програми:

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Київ, 24 травня 2006 року.

Кирило Булкін: - Ви слухаєте “Вечірню Свободу”. У студії ведучий Кирило Булкін. Вітаю вас!

Сьогодні наша тема така: “Підвищення тарифів на газ і електроенергію та протести у відповідь: яким може бути конструктивне рішення?”

Гостями студії є заступник голови Федерації профспілок України Сергій Українець та президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

Дякую, панове, за те, що зголосилися взяти участь у програмі!

Я нагадую нашим слухачам такий телефон студії: 490-29-05. Телефонуйте і ставте запитання нашим гостям!

Ну, а зараз переходимо до теми.

У Києві пройшла акція протесту проти підвищення тарифів на газ і електроенергію. Організувала її Федерація профспілок України. Кількість учасників налічувала від 10 тисяч (дані міліції) до 50 тисяч (дані організаторів).

Перш ніж поставити запитання стосовно цієї акції, хотів би навести кілька рядків з офіційних повідомлень.

“Учасники акції тримали прапори ФПУ, Комуністичної партії України та Соціалістичної партії України, а також плакати з гаслами: “Профспілкове “ні” новим цінам і тарифам”, “Влада, служи народу, а не обслуговуй олігархів”, “Члени уряду, забезпечте виконання домовленостей” та інші. У мітингу взяли участь представники різногалузевих профспілок, зокрема, металургійної, вуглевидобувної, медичної галузей, АПК, текстильної та легкої промисловості”.

Отака інформація.

А тепер я звертаюся до представника Федерації профспілок України, заступника її голови, із запитанням. Пане Українець, якщо дуже стисло, лише квінтесенцію викласти цієї акції, чого ви реально намагалися досягти?

Сергій Українець: - Одразу говорячи про те, що можуть бути звинувачення профспілок у тому, що вони заперечують категорично будь-яке підвищення цін і тарифів, то я знімаю його.

Основне питання і основна проблема, яку зараз вирішують профспілки,- і ми її вирішимо, - це супроводження підвищення цін і тарифів на газ, електроенергію і інші послуги, які регулюються урядом, супроводження їх сильними пакетами соціального захисту населення.

Кирило Булкін: - Пане Жаліло, як на Вашу думку, наскільки реальним є таке супроводження, про яке говорить пан Українець?

Ярослав Жаліло: - Зважаючи на те, що на сьогоднішній день у нас рівень соціального навантаження на бюджет, на економіку вже накручений досить високий, я думаю, що це буде дуже і дуже складно. Тому треба говорити насамперед про можливість підтримки найбільш незахищених верств населення. Проте навряд чи можна говорити про те, що якимсь чином буде майже повною мірою компенсоване це підвищення.

Кирило Булкін: - Пан Жаліло сказав про ситуацію в економіці України, яка навряд чи дозволяє супроводжувати це підвищення повним пакетом, так би мовити, соціальним для всіх верств населення.

Чи керівники ФПУ згодні з такою оцінкою цієї ситуації? Яким ви бачити саме реальний вихід з цієї ситуації?

Сергій Українець: - Я погоджуюся з паном Ярославом і відразу кажу, щоб бачити, де сходяться наші погляди. А вони сходяться на тому, що в країні зараз 58% населення мають середній доход нижче рівня прожиткового мінімуму. Це 27 мільйонів громадян. Ці 27 мільйонів громадян якраз і потребують соціального захисту.

Які це можуть бути заходи? Це треба переглянути мінімальний розмір пенсії, мінімальний розмір зарплати, міжкваліфікаційні співвідношення зараз в оплаті праці в бюджетних установах, а вони мають змінитися, і весь пакет соціальної допомоги, який зараз є для тих малозахищених категорій населення в Україні. Рахунок йде на десятки мільйонів.

Кирило Булкін: - Пане Жаліло, скільки людей, на Вашу думку, можуть підпасти під заходи соціальної допомоги? Чи можна говорити про десятки мільйонів?

Ярослав Жаліло: - Чесно кажучи, важко зараз говорити якісь конкретні цифри. Я думаю, що навряд чи також можна говорити про десятки мільйонів.

Просто зважаючи на те, що ці заходи дійсно потребуватимуть значних коштів. На сьогоднішній день об’єктивно цих коштів виділено не буде. А якщо і будуть, то, думаю, що, зрештою, це матиме сумарно більш негативний ефект, аніж той позитив, який можна отримати локально для людини через цю компенсацію.

Кирило Булкін: - Пане Жаліло, з Ваших слів так можна зрозуміти, що уряду не було іншого виходу, чи це неправильне враження? Тобто, якою мірою Ви виправдовуєте в цій ситуації дії уряду? Яка основна претензія до уряду?

Ярослав Жаліло: - Я вважаю, що взагалі основна претензія полягає в тому, що ми не провели це підвищення тоді, коли це дійсно треба було провести. Ці перманентні вибори, двосерійна епопея призвела до того, що в час, коли треба було підвищувати синхронно зі зростанням загальних витрат вартість газу на світовому ринку, тощо, то ми відкладали цю проблему. Ось тому сьогодні вийшло таке залпове підвищення. Це дійсно реальна претензія до уряду.

Все інше? По суті, сьогодні уряд йде у фарватері, точніше, у кільватері об’єктивних процесів. Якщо він не підвищить цю ціну, то завтра почнуться проблеми взагалі із самим постачанням газу, післязавтра почнуться проблеми взагалі із функціонуванням тих же установ житлово-комунального сектору, проблеми з розрахунками з тією ж РФ. Тобто, тут є такий зав’язаний процес, де дуже важко когось звинувачувати, так само як важко щось і вдіяти.

Кирило Булкін: - Пане Українець, Ви на початку програми сказали, що ФПУ добиватиметься і доб’ється того, щоб підвищення тарифів йшло у суворій прив’язці до пакету соціальних заходів, а яким чином ви збираєтеся цього добиватися, тобто, які можуть бути наступні акції, ваші дії? Чи сьогоднішні демонстранти вже роз’їхалися? Чи триватиме акція? Одним словом, чого далі чекати?

Сергій Українець: - Сьогоднішній мітинг ухвалив рішення-резолюцію, якою вже зобов’язав ФПУ далі працювати і в розгортанні масових акцій-протестів по Україні, і в плані звернення до міжнародних організацій.

Але є ще досить ефективний механізм. Ми вже запустили його в дію. Ми направили в Господарський суд міста Києва і сподіваємося на справедливе рішення суду. Ми оскаржили дві постанови Національної комісії по регулюванню електроенергетики. Я думаю, що нам вдасться довести у суді неправомірність таких дій комісії...

Кирило Булкін: - Це які рішення? Про підвищення тарифів?

Сергій Українець: - Про підвищення тарифів з 1-го травня. Потім ми оскаржили постанову 605 Кабміну по підвищенню ціни, тарифу на газ з 1-го липня.

Оскаржуючи, ми мали на меті зупинити, навіть спочатку зупинити в порядку забезпечення позову дії короткочасно цих постанов, а згодом і скасувати їх як такі, що ухвалені протиправно.

Кирило Булкін: - Все-таки йдеться не про паралельні соціальні заходи, а про скасування підвищення тарифів?

Сергій Українець: - Іншого уряд нам не дав. Ми пропонували вести діалог, нормальні переговори, якими підкріплювати те підвищення, яке буде, соціальним захистом.

Уряд не розуміє і не хоче цього робити. Значить, у нас лишається один серйозний інструмент – це суд.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG