Доступність посилання

ТОП новини

Подія тижня в історії України: Київ як столиця України.


Віталій Пономарьов Київ, 26 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Наприкінці цього тижня кияни відзначають традиційний День Києва. Це місто є для українців чимось більшим, ніж просто столиця держави чи культурний центр, і його можна назвати своєрідним «магічним кристалом» української історії.

Перше поселення на території Києва виникло ще за доби пізнього палеоліту неподалік місця, де нині стоїть Кирилівська церква. Як місто Київ існував уже у середині Першого тисячоліття нашої ери. Скіфи називали його Сар, сармати – Куар, готи – Данпарстад, гуни – Хунігард, хозари – Самватас, булгари – Башту або Шамбатас. Від VII століття місто відоме під теперішньою назвою як центр очолюваного полянами союзу племен. Упродовж чотирьох століть Київ був столицею Київської Русі – однієї з найпотужніших держав середньовічної Європи.

У першій третині ХІІІ століття Київ перейшов під владу галицько-волинських князів, проте невдовзі був захоплений військом Золотої Орди. а від середини ХIV століття тут правили князі з литовської династії Ґедиміновичів. Місто було столицею удільного князівства, згодом – центром воєводства, яке входило до складу Великого князівства Литовського, пізніше – до складу Речі Посполитої. Після укладення Переяславської угоди у Києві перебувало московське військо, а за Андрусівським мирним договором 1667 року Річ Посполита передала місто Московському царству. У складі Російської імперії Київ був центром губернії.

Місто багато разів спустошували завойовники, зокрема, володомиро-суздальський князь Андрій Боголюбський, монгольський хан Батий та кримський хан Менглі-Гірей. Проте найбільших руйнувань Київ зазнав у ХХ столітті. У двадцяті та тридцяті роки більшовики знищили тут близько сімдесяти храмів, а у вересні 41-го закладеною напередодні відступу Червоної армії вибухівкою був зруйнований весь центр міста.

Попри неодноразове розорення, Київ завжди залишався духовним центром України та всієї Східної Європи і недаремно зажив слави «міста Премудрості Божої» та «другого Єрусалима». Водночас місто було і культурною столицею, знаною як «українські Афіни».

Київ знову став столицею держави тільки у ХХ столітті: спочатку – з проголошенням незалежності Української Народної Республіки у січні 18-го року, а вдруге – після референдуму про незалежність України у грудні 91-го.
XS
SM
MD
LG