Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: П’ята Рада.


Київ, 25 травня 2006 року. Поки в українських школах лунає сьогодні останній дзвоник, у Верховній Раді вперше після виборів народні депутати сідають за свої парти з кнопками для голосування. Парламент оновився майже на дві третини і тому перше його засідання для багатьох нардепів як “перший раз у перший клас". Сьогодні ми не будемо говорити про “коаліцію”, перспективи “більшості-меншості”, “спікеріади чи прем’єріади”. Йтиметься про життя-буття парламентарів-новачків, а також тих, для кого депутатські крісла є рідними уже чимало скликань. Отже, це - “Звуки життя” “П’ята рада”. З вами Олександр Лащенко.

Верховна Рада п''ятого скликання почала сьогодні свою роботу. Відкрив це засідання спікер попереднього парламенту, тепер уже екс-депутат Литвин. Була і присяга парламентарів на вірність Україні, був уже і перший скандал. Один із нардепів, сперечаючись із членом президії, яка керуватиме Верховною Радою до обрання спікера, супроводжував це відомим усім жестом, коли показують біля скроні...Одним словом – депутати стартували. Чи не був це фальстарт – покаже час, адже після відкриття сесії народні обранці повинні за місяць сформувати коаліцію. Інакше президент матиме право розпустити Верховну Раду. А поки що депутати (і новачки, і старожили) діляться з кореспондентом “Звуків життя” своїми враженнями від роботи у парламенті.

Телеведуча, депутат-дебютант Ольга Герасим’юк порівняла свої відчуття у Верховній Раді з "польотом". У ще одного відомого телеведучого і теж парламентаря-новачка Андрія Шевченка виникли паралелі зі школою. Співачка ж Руслана, котра теж дебютує у Верховнй Раді, задоволена своїм місцем у сесійній залі - "все видно, все чути" - тобто депутатствувати їй комфортно. Настільки комфортно, що вона навіть заспівала у кулуарах Верховної Ради.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Перша партія немісцевих депутатів поповнює лави постояльців готелю "Київ" - там жили і їхні попередники всіх чотирьох скликань. Скільки державі коштує один номер, по чому тепер пиво для народних обранців – з’ясовувала у цьому готелі кореспондентка “Звуків життя” Наталка Коваленко.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Склад парламенту Криму хоч і оновився на вісімдесят відсотків, але все одно переважна кількість кримських народних обранців – “терті калачі”. Чимало тутешніх парламентарів вже посиділи у кріслах Верховної Ради у Києві, - констатує кореспондент Радіо Свобода у Сімферополі Володимир Притула. І цим політикам - не звикати до депутатства і його привілеїв.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Головна риса справжнього політика, як і бізнесмена - це вміння домовитися і шукати прийнятні для всіх варіанти. Попереднім складам парламенту це давалося нелегко - з бійками, сиренами, та псуванням дорогого "радівського" обладнання. Тепер - Чотириста п’ятдесят людей, які бачать один одного вперше і мають якимось чином домовлятися. Як - може навчити родина Карасів та Наталка Коваленко…

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG