Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада 5-го скликання почала свою роботу. Наскільки дієздатним буде новий парламент?


Марина Пирожук Гості: Володимир Олійник – народний депутат України (БЮТ); Тарас Чорновіл – народний депутат України ("Партія Регіонів").

Аудіозапис програми:

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Київ, 25 травня 2006 року.

Марина Пирожук: - Вітаю всіх, чиї приймачі налаштовані на хвилях радіо “Свобода”!

25 травня. В ефірі “Вечірня Свобода”. В студії Марина Пирожук.

Верховна Рада 5-го скликання почала свою роботу. Наскільки дієздатним буде новий парламент?

Сьогодні новообрані депутати вперше зібралися у парламенті на засідання. Відкриття сесії відбулося в кращих традиціях: з піснею “Любіть Україну”, гімном, привітаннями від попереднього глави парламенту та Президента України. Настрій нових парламентаріїв був здебільшого піднесений. БЮТ, у якому переважають чоловіки і який прийшов убраний в білі светри на загальному тлі краватково-піджакового стилю, додавав певної пікантності парламентській атмосфері.

Відспівавши гімн і трохи адаптувавшись на нових місцях, депутати з посмішками на обличчях відразу ж обрали тимчасову президію Ради, куди увійшли представники усіх партій, що перемогли на виборах і які представлені в парламенті, та ухвалили порядок денний першої сесії.

Одначе святковість, посмішки та урочистість тривали недовго. БЮТ, „НУ” та Соціалісти ухвалили рішення взяти перерву у роботі парламенту до 7-го червня, щоб розібратися між собою в коаліційній темі.

Решті парламенту така ідея не сподобалася, внаслідок чого невдоволені намагалися заблокувати трибуну. „Ми хочемо працювати зараз, негайно, а нам не дають”, - пояснювали представники Партії регіонів та комуністи.

Але помаранчева команда перемогла. Принаймні, в голосування за тайм-аут.

Чи порозуміються новообрані законодавці далі? Що перемагатиме в будинку під куполом на Грушевського: інтереси суспільства чи вузькопартійні?

Про це та інше говоритимемо сьогодні у “Вечірній Свободі” з представником БЮТ Володимиром Олійником і Тарасом Чорноволом, який представляє Партію регіонів.

Вітаю шановних гостей і дякую за участь у програмі!

Я також хочу долучити до нашої розмови наших слухачів. Телефон студії такий: 490-29-05. Телефонуйте і ставте свої запитання нашим гостям!

Шановні гості, які враження від першого засідання? День вдався?

Тарас Чорновіл: - День був спокійний. І дуже добре, що велика кількість нових депутатів (це абсолютно найбільша ротація, яка коли-небудь була у ВР) прийшли, позбувшись того “в’єтнамського синдрому” продовження війни. Вони готові до співпраці, вони можуть вільно дивитися в очі своїм опонентам політичним, вони не кидаються один на одного. Це вже є нормально. Це значить, що співпраця буде.

Те, що, мені здається, не вдалося (я це інакше не можу назвати і вибачаюся за різке формулювання), то це те ганебне рішення, яке було сьогодні ухвалене, на жаль, трьома фракціями, які заявляють в черговий раз, що вони будуть створювати коаліцію, це реальне відкладення початку роботи сесії до 7 червня. Я прогнозую, що до 17-25 червня ще відкладення.

Люди, які обрані Верховною Радою, не можуть приступити до роботи, вони не направлені в комітети, не вибрані членами комітетів, вони не працюють і отримують за це зарплату.

У нас багато проблем. Ми маємо працювати. А це, мені здається, приховування за такою димовою завісою реальної неможливості створити коаліцію.

Марина Пирожук: - Пане Олійник, Ви нова людина в парламенті. Які Ваші враження?

Володимир Олійник: - Достатньо позитивні, тому що день відбувся і склався таким, яким і повинен був скластися, бо ми повинні врахувати, що вже працюємо в рамках нової конституційної реформи.

Якщо раніше все розписували в одному кабінеті (ми пам’ятаємо, які були спікеріади, прем’єріади), то сьогодні ми повинні пам’ятати, що вже в цьому кабінеті сьогодні ніхто не розписує. Ми повинні навчитися домовлятися. Нехай краще ми потратимо два тижні на те, щоб домовитися, взяти відповідальність на себе, далі затвердити програму на п’ять років.

Марина Пирожук: - Три партії зажадали перерви роботи ВР до 7 червня. Чи означає це, що коаліція буде все ж таки помаранчева?

Володимир Олійник: - В мене абсолютно є впевненість у цьому. Останні консультації зараз проходять, тому що потрібно говорити про де-факто, коли ми перед цим говорили про весь формат цієї коаліції, і де-юре, коли час вже настав, бо в Конституції виділено на це 1 місяць. Безумовно, ніхто не буде старатися цей місяць сповна використати, щоб проводити переговори.

Марина Пирожук: - Процес узгодження позицій між коаліціантами був важкий і довгий. Чи є гарантії, що за ці два тижні перерви всі неузгодженості і розбіжності будуть врегульовані, і країна отримає у парламенті більшість з конструктивними планами та цілями?

Володимир Олійник: - Серйозно ці переговори повинні вестися тоді, коли починається перша сесія.

Марина Пирожук: - Чи ведуться паралельно перемови між Партією регіонів і “Нашою Україною” щодо утворення коаліції?

Тарас Чорновіл: - Ми ведемо переговори з усіма, тільки на різному рівні.

Як не сперечався б мій візаві сьогодні, але з БЮТ багато людей, причому, я думаю, офіційно уповноважених теж, ведуть певний рівень переговорів з нами.

Зі всіма фракціями ми ведемо переговори. Інша річ...

Марина Пирожук, Тарас Чорновіл, Володимир Олійник
Марина Пирожук: - Багато людей... Це представники яких політичних сил?

Тарас Чорновіл: - Всіх політичних сил, які представлені в парламенті.

Марина Пирожук: - Тобто, ведуться переговори на предмет створення коаліції чи з інших питань?

Тарас Чорновіл: - Марино, я тільки все-таки трішечки уточню. Ведуться консультації, які можуть перерости в переговори.

Я згоден, сьогодні статус офіційних переговорів мають тільки ті, які ведуться в межах трійки. Вони прийняли рішення політичних органів про створення саме такої коаліції.

В той момент, коли “НУ” змінить рішення політради, офіційні переговори будуть вестися між “НУ” і Партією регіонів.

На сьогодні це є консультації, вони йдуть по всіх напрямках і з усіма. Я думаю, що ці консультації дійсно колись перетворяться на ті переговори, які дадуть результат.

Марина Пирожук: - Президент Ющенко сьогодні пояснив, за яких умов він даватиме згоду на призначення нового прем’єра. Крім економіки, він говорив про мову як про засіб зміцнення нації, про євроінтеграцію тощо.

Чи готова в такому випадку Партія регіонів корегувати свою програму? Яка кандидатура, на Ваш погляд, найкраще підпадає під вимоги Президента?

Володимир Олійник: - Юлія Тимошенко.

Тарас Чорновіл: - А ми не хочемо робити старт і фініш в одній точці. Ми заявили, що ми маємо представити як фракція, яка перемогла, якщо ми створимо коаліцію, кандидатуру прем’єр-міністра. Але ми навіть не настоюємо на тому, що це буде представник саме нашої партії чи фракції.

Марина Пирожук: - Президент також говорив про розвиток політреформи в традиціях парламентаризму. Як ви це розумієте? Чи стала Україна де-факто парламентсько-президентською? Чи відчули сьогодні депутати, що парламент є центром влади в країні?

Володимир Олійник: - Між де-юре і де-факто повинен пройти достатній час, щоб отримати результати. На сьогоднішній день політреформа ще незавершена, вона незавершена на місцевому рівні, тому на сьогоднішній день, напевне, багато потребує наповнення й закон про Кабмін і так далі, тобто багато нормативних актів. Але її результативність ми побачимо через певний час. І вона буде позитивною.

Марина Пирожук: - Панове, а які завдання нового парламенту, на ваш погляд, є пріоритетними? Що депутати мають зробити в першу чергу?

Володимир Олійник: - Абсолютно зрозуміло, що реалізувати ті зобов’язання, які взяті перед виборцями. Вони сформовані в наших програмах на п’ять років. Роботи багато, тому буде все нормально.

І в соціальному напрямку. На сьогоднішній день у нас є, наприклад, першочергові, які ми просто виносимо (побачимо, наскільки ми чесні перед виборцями) - це і зняття недоторканності, зняття пільг депутатських, і багато інших речей. Але це ті речі, які будуть першочерговими.

У той же час ми люди системні, базуємо свої дії на програмних засадах. Я думаю, що вони будуть відображені в програмі дій уряду на п’ять років.

Тарас Чорновіл: - Я до таких популістських обіцянок ставлюся трохи обережно, тому що цілий ряд пільг було внесено саме завдяки законопроектам деяких людей, які сьогодні є в БЮТ. Коли ми згадуємо про мову, то чи то Губський, чи то Осика, ваші члени фракції в минулому скликанні вносили про статус російської мови, досить таки проросійський закон.

Я вернувся б до інших речей. Ми вважаємо, що після того, як ми зробимо свої певні консультаційні функції щодо початку роботи сесії, створимо коаліцію, ми маємо дати уряду дуже серйозні інструментарії у вигляді судової реформи, оскільки суди сьогодні не є тим інструментом, який може чітко зняти проблеми, які є в суспільства. Їхня роль буде зростати.

І друге. Це ряд законів, які полегшать розвиток економіки. Нам доведеться відновити деякі пільгові механізми, але вони мають бути загальні, а не вибіркові. Це відновлення технопарків, відновлення зон пріоритетного розвитку, це зниження податкового пресингу, щоб зросли надходження для тієї ж самої соціальної сфери.

Марина Пирожук: - А хто буде прем’єр-міністром?

Тарас Чорновіл: - В їхньому випадку йде мова поки що тільки про Ю.Тимошенко.

Я думаю, що є невелика все-таки, але ймовірність, що буде створена помаранчева коаліція, але вона розвалиться в момент формування уряду, саме під час голосування за прем’єра.

Тому я думаю, що тільки в липні буде сформована вже більш-менш постійна коаліція. Прем’єром буде той, про кого ми домовимося, хто буде більш-менш прийнятний.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG