Доступність посилання

ТОП новини

Отримав німецьке громадянство шахрайським шляхом – віддай паспорт назад.


Надія Кандиба Німеччина, 25 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Іноземців, які отримали німецький паспорт шахрайським способом, дозволено знову позбавляти громадянства Німеччини. Таке рішення в середу ухвалив Федеральний конституційний суд. Сьогодні це одна з центральних тем, яку в своїх коментарях порушують німецькі оглядачі.

“Один раз став громадянином Німеччини – і можеш ним залишатися довічно? Саме на цей принцип посилався нігерієць, який шахрайським чином отримав німецьке громадянство”, - нагадує газета “Kölner Stadt-Anzeiger“. Справа в тому, що претендент на отримання німецького паспорта має довести, що він може самостійно заробляти на життя. Нігерієць, про якого йдеться, подав довідку, що він начебто працює на одній із фірм. Але, як з’ясувалося, на цій фірмі під його ім’ям працював зовсім інший африканець.

Федеральний конституційний суд вирішив, що в подібних випадках іноземців можна позбавляти німецького громадянства. “Таке рішення має сенс, - вважає “Kölner Stadt-Anzeiger“. – Інакше нікому не пояснити, чому іноземець, який шахрайським способом дістав німецьке громадянство, може й надалі залишатися з німецьким паспортом.” Рішення конституційного суду привітала й газета „Westfalenpost“. Це видання, зокрема, написало: “Будемо сподіватися, що і в майбутньому до шахраїв ставитимуться так само суворо, як це зробили конституційні судді цього разу. Ліберальні правила отримання німецького паспорта фактично роблять зайвими подання неправильних даних. Але навіть такі ліберальні правила досі не призвели до різкого збільшення охочих стати громадянином Німеччини. Отже, питання полягає в тому, для кого з іноземців німецький паспорт може бути настільки привабливим, що він готовий відмовитися від свого національного коріння? У цьому випадку йшлося про торговця наркотиками, який сподівався таким чином забезпечити собі певні переваги. Той, хто хоче бути в Німеччині більше, ніж просто іноземцем, не повинен вдаватися до якихось махінацій. Для цього достатньо вивчити мову й довести, що ти можеш сам забезпечити себе фінансово. Тут уже справді не скажеш, що висуваються якісь нереальні вимоги”.

Газета „Landshuter Zeitung“ звертає увагу на таку деталь: “У 16-й статті Основного закону чітко записано: “Відбирати німецьке громадянство не можна.” Що це – протиріччя? Не зовсім. Коли автори Конституції формулювали цей принцип, ще були зовсім свіжими спогади про зловживання правом на німецьке громадянство з боку нацистського режиму. Крім того, не було масового інтересу з боку іноземців до німецького паспорта”.
XS
SM
MD
LG