Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко впевнений, що Україна незабаром приєднається до Плану дій щодо членства в НАТО.


Наталія Вікуліна Брюссель-Париж, 26 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Президент Ющенко впевнений, що Україна в найближчому майбутньому отримає запрошення приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО. Про це сказав міністр закордонних справ України Борис Тарасюк, який зачитав звернення українського лідера на сесії Парламентської Асамблеї НАТО в Парижі.

“Зі вступом України до НАТО і Євросоюзу ми пов''язуємо наші надії на розвиток процвітаючої і демократичної України”,- такі слова Ющенка передав учасникам сесії Парламентської Асамблеї НАТО Тарасюк, який приїхав на форум як повноважний представник президента. Український лідер упевнений, що вже в найближчому майбутньому Україну запросять приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО.

У такому разі це фактично означало б, що Київ визнали кандидатом на вступ до альянсу, стати членом якого Україна розраховує 2008-го року. Український керівник також вважає: в Україні добре усвідомлюють провідну роль Верховної Ради у просуванні щодо членства в НАТО, а співпраця між парламентами України та членів альянсу є невід''ємною частиною для євроатлантичної інтеграції країни.

Віктор Ющенко також переконаний, що проведення справедливих, прозорих і демократичних виборів свідчить про європейський вибір України. Від себе Тарасюк заявив, що незважаючи на поступ демократії в Україні залишається низка перепон на шляху до економічно і політично стабільного життя.

Стосовно Північноатлантичного альянсу Борис Тарасюк зазначив: враховуючи кількість прихильників вступу до НАТО серед українських депутатів та зобов''язання Президента щодо євроатлантичної інтеграції України, немає сумнівів у тому, що політика приєднання до НАТО і надалі проводитиметься Верховною Радою та урядом України.

На кількаденній сесії Парламентської Асамблеї НАТО в Парижі виступають відомі політики: окрім Тарасюка це міністр внутрішніх справ і майбутній кандидат у президенти Франції Ніколя Саркозі, опозиційний лідер у Білорусі Олександр Мілінкевич, президент Грузії Міхаїл Саакашвілі та його азербайджанський колега Ільгам Алієв.

Парламентська Асамблея НАТО є міжнародним форумом, на якому депутати країн альянсу розглядають актуальні питання. Асамблея цілком незалежна від НАТО, але забезпечує зв''язок між парламентами країн та альянсом. Україна є асоційованим членом у цій міжпарламентській організації.

Говорить генеральний секретар Парламентської Асамблеї НАТО Саймон Ланн:

“У нас є асоційовані члени – цей статус належить до 90-х років. З самого початку, коли країни Центральної і Східної Європи прагнули встановити відносини з НАТО, ми створили цей статус, щоб допомогти інтегрувати парламенти цих країн до нашої роботи і допомогти їм підготуватися до можливого членства в НАТО”.
XS
SM
MD
LG