Доступність посилання

ТОП новини

Купівля поляками литовського нафтопереробного заводу "Мажейкю Нафта" може збільшити зону енергетичної безпеки в Центральній Європі.


Єва Поштар Варшава, 30 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Наступного року литовський нафтопереробний завод "Мажейки Нафта" може стати власністю польської компанії ОРЛЕН. Якщо угоду, підписану наприкінці минулого тижня, ухвалять литовський парламент та Європейська Комісія, польська фірма стане найбільшим дистрибютором нафтових продуктів у Центральній Європі. На думку польських аналітиків, таким чином утвориться зона енергетичної безпеки в цій частині Європи. Про енергетичну безпеку в Європі та інвестиційну політику польської державної компанії ОРЛЕН на Сході:

Майже два з половиною ($2.3) мільярди доларів заплатить польська енергетична фірма за литовський нафтопереробний завод. Купівля проходить у два етапи. Перший відбувся 26 травня в Амстердамі, коли представник ОРЛЕН підписав договір із підрозділом російської компанії ЮКОС про купівлю майже за півтора мільярда доларів ($1,49) понад половини (53,7 %) акцій "Мажейкю Нафта". Другий етап передбачає купівлю трохи більше 30% акцій у литовського уряду. Таким чином, у власності литовського уряду залишиться тільки 10 % акцій найбільшої литовської фірми.

Переслідуючи компанію Юкос, що належить опальному російському олігарху Михаїлу Ходарковському, Росія до останньої хвилини через американські суди намагалася перешкодити продажу. Безуспішно. Коментуючи в інтерв''ю для Радіо Свобода цю трансакцію речник ОРЛЕН, Давід Пєкаж сказав:

- Це є найбільша в історії польська закордонна інвестиція. Це справа важлива не тільки для тих двох компаній, але і для Польщі і Литви. Вони в цей спосіб збільшують свою енергетичну безпеку.

ОРЛЕН переконаний, що російські фірми не припинять поставки нафти до Литви, адже президент Путін нещодавно у Сочі запевняв ЄС про те, що Росія є надійним постачальником нафти. “Якби це було не так, маємо альтернативний план постачання сировини морським шляхом через гданський нафтотермінал”, - запевняють представники ОРЛЕН. Про гданський нафтотермінал говориться також і в контексті нафтопроводу Одеса- Броди - Гданськ.

На питання про перспективи сполучення Одеса- Броди- Гданськ, та про інвестиції польської нафтової компанії в Україні, для Радіо Свобода відповів Давід Пєкаж, речник ОРЛЕН:

- Відповідь на ці питання у великій мірі залежатиме від українського уряду, його приватизаційної політики. Чи Україна буде продавати цікаві для нас активи, чи буде зацікавлена в приході інвесторів? Якщо Україна зробить ті ж кроки, що і Литва, ми пподумаємо над тим питанням. Будова нафтопроводу Одеса- Броди- Гданськ дуже важлива для Польщі і України. З''єднання обох країн нафтопроводом створить свого роду енергетичний союз.

Крім Литви польська компанія ОРЛЕН ще має численну мережу заправок в Німеччині та Чехії. У планах поширення діяльності компанії на Угорщину. Пересічні власники автомашин у Польщі зацікавлені подіями на тутешньому ринку нафтопродуктів. Причина проста – ОРЛЕН, переломивши російсько-білоруську монополію на постачання нафти в цій частині Європи, зможе знизити ціну бензину в заправках - вважають аналітики ринку нафтопродуктів.
XS
SM
MD
LG