Доступність посилання

ТОП новини

Чим би уряд тішився, якби не підвищував тарифи.


Тетяна Ярмощук Київ, 31 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 414 гривень за тисячу кубометрів Таку ціну за газ для населення український уряд вважає економічно обґрунтованою. Багато це чи ні? Що робити тим, хто з 1 липня виявиться не в змозі платити такі гроші? Чи є в уряду план пом’якшення цінового удару для тих, кого він здатний шокувати?

Багато чи мало 414 гривень за тисячу кубів? Моя приятелька мешкає у 7-кімнатному будинку в райцентрі на Житомирщині. Взимку вона споживає близько двох тисяч кубів газу щомісячно. По таких, як вона, ціновий стрибок вдарить в першу чергу – минулою зимою вона платила 200 гривень на місяць, тепер, виходить, платитиме понад 800? У Кабінеті Міністрів вирішують, як зменшити удар від зростання цін для малозабезпеченого населення. Керівник уряду Юрії Єхануров пропонує зробити зростання цін диференційованим: “350 кубометрів газу на місяць – хто споживає стільки, ціна на них залишиться така ж сама, яка є з 1 травня, ми її не рухаємо. Ті, хто споживає до 550 кубів, платитимуть 510 гривень, а ті, хто споживатиме понад 550 кубів газу мають платити 960 гривень”.

У 350 кубів моя приятелька ніяк не вкладеться і в 550 теж... Отже, доведеться платити майже дві тисячі гривень. Ліна каже, що таких грошей в неї просто немає. Керівник міністерства палива та енергетики Іван Плачков виступає проти такого підходу і пропонує запровадити грошові субсидії малозабекзпечен6им:

“Головне, щоб підвищення тарифів не знизило рівень життя малозабезпеченим верствам населення. Щоб різниця компенсацій була перенесена на тих споживачів, які споживають великі обсяги ”.

За якою ж схемою підвищуватимуть ціну на енергоносії урядовці мають вирішити до кінці тижня. Поки що ж Міністерство праці розробляє критерії за якими ділитимуть українців на багатих та бідним.

Експерти ж критикують Кабінет Єханурова за хаотичність підвищення цін. Директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін зазначає, що уряд наразі займається популізмом:

“Уряд має розробляти адресну програму допомоги для найменш забезпечених верств населення. А займатися популяризацією тарифів без їх обґрунтування і чіткої програми: “Як? Коли? Скільки?”. Це, м’яко кажучи, свідчить про непідготовленість уряду. І поки уряд заявляє, що підвищить пенсії та заробітні плати і цього не робить, а водночас підвищує тарифи для населення”.

Національна комісія регулювання енергетики вже оприлюднила остаточний варіант цін на енергоносії. До 2008 року тарифи зростатимуть ще тричі. Експерти зазначають, що протягом двох років квартплата зросте на 70%.
XS
SM
MD
LG