Доступність посилання

ТОП новини

У Криму діти малювали свободу.


Володимир Притула Сімферополь, 1 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму в Міжнародний день захисту дітей школярі малювали свободу. Кримськотатарський молодіжний центр організував конкурс малюнків на асфальті під назвою “Я хочу жити у вільній країні!”.

Конкурс дитячих малюнків проходить біля приміщення Апеляційного суду Криму. Організатор заходу Ескендер Барієв каже, що це не випадково – серед 17 школярів, які беруть участь у конкурсі, половина – діти і племінники шістьох співвітчизників, засуджених у 2004 році за справами про бійки у сімферопольському барі “Коттон-клаб” і південно-бережному містечку Симеїз.

Ескендер Барієв каже, що саме цим школярам творити майбутню Україну, яка має бути справді демократичною і вільною: “Така акція приверне увагу кримської, української громадськості. Можливо, звернуть на неї увагу судді, заторкне вона почуття судової гілки влади, щоб судді були більш справедливими. І, щоб насамперед вони забезпечили країну вільною, країну правовою”, - сказав один з керівників Кримськотатарського молодіжного центру Ескендер Барієв.

Справи про бійки у сімферопольському барі “Коттон-клаб” і південно-бережному містечку Симеїз тягнуться з березня 2004 року, коли спершу у Сімферополі група кримськотатарської молоді побилася зі слов’янами, а потім у Симеїзі учасники кримськотатарської “Галявини протесту” напали на журналістів російських та українського телеканалів. У грудні того ж року 6 осіб були засуджені на терміни від півтора до 9 років позбавлення волі. Вони не визнали себе винними, а лідери Меджлісу назвали вирок політично вмотивованим. За словами Мустафи Джемілєва, ці справи були інспіровані з метою дискредитації кандидата у президенти України Віктора Ющенка, якого підтримували кримські татари. Зрештою, цього року Верховний Суд України скасував рішення нижчих судових інстанцій і повернув справи на перегляд.

Семилітня Таміла Малаєва, одна з переможців конкурсу, каже, що сумує за своїм старшим братом Ленуром. Вона намалювала гарно вбраних дітей і написала “Свободу Ленуру!”. Таміла розповідає: “Я намалювала дітей, які хочуть жити у вільному світі. А Ленур – це мій брат. Він зараз у в’язниці. Я хочу, щоб його звільнили”, - розповіла Таміла, брат якої Ленур перебуває у в’язниці.

Ескендер Барієв розповів, що фотографії з малюнками дітей він відішле всім шістьом засудженим. І всі 17 учасників конкурсу отримали від Кримськотатарського молодіжного центру призи та подарунки.
XS
SM
MD
LG