Доступність посилання

ТОП новини

Харківська обласна рада проголосувала за надання російській мові статусу регіональної


Рішення ухвалили сьогодні на засіданні сесії облради. «За» проголосувало 107 депутатів, «проти» – 24, утрималися – 4 і не голосували – 5.


Рішення ухвалили сьогодні на засіданні сесії облради. «За» проголосувало 107 депутатів, «проти» – 24, утрималися – 4 і не голосували – 5.

Прибічники цього рішення мотивували свою позицію тим, що російська мова є найбільш вживаною на Харківщині, а за останнім переписом населення близько 44% мешканців регіону вважають її рідною, а 83% вільно нею володіють.

Депутати вирішили, що місцеві ради та їхні виконавчі органи у своїй роботі і документах можуть використовувати поряд з українською державною і російську регіональну мову – як мову роботи, діловодства та документації. Заклади освіти, науки, культури, ЗМІ та підприємства й об’єднання громадян мають право використовувати російську мову як мову роботи, діловодства, документації і спілкування..

Представники БЮТу та «Нашої України» закликали колег – не голосувати за це питання. Зокрема, член фракції «Наша Україна», голова обласної ради попереднього скликання Олег Шаповалов сказав, що депутати зроблять помилку, оскільки це, на його думку, політизація питання і виконання замовлення.

Депутати також проголосували за те, щоб день народження Олександра Пушкіна 6 червня було – Днем російської мови у Харківській області.

Поблизу приміщення обласної ради тривають масові акції прибічників Партії регіонів, а також прихильників державності української мови.

Загальна кількість учасників акцій – понад 20 тисяч осіб.
XS
SM
MD
LG