Доступність посилання

ТОП новини

У Національному університеті “Києво-Могилянська академія” презентували книжку спогадів про українського літературознавця Соломію Павличко


Книжку побачила світ завдяки видавництву “Основи”, що носить ім’я Соломії Павличко.

Книжку побачила світ завдяки видавництву “Основи”, що носить ім’я Соломії Павличко.

На презентації книжки письменниця Оксана Забужко сказала, що передчасна смерть Соломії Павличко 31 грудня 1999 року перегорнула сторінку української історії. Із її трагічною загибеллю закінчилося 20 століття української культури, сказала Оксана Забужко.

За її словами, в їхньому колі завжди думали, як ту чи іншу подію або вчинок оцінить Соломія: “Завжди безкомпромісна, завжди нещадна у своїх оцінках, завжди гранично принципова і гранично відкрита до участі в будь-якому щирому, справжньому і чесному ділі”.

А професор Національного університету “Києво-Могилянська академія”, літературознавець Володимир Моренець зізнався, що в Соломії Павличко він запозичив один принцип: “Дуже простий життєвий принцип, яким підшитий чи не кожен крок активності Соломії. Це принцип – не плач, не бійся, не проси”.

За словами відомого літературознавця Михайлини Коцюбинської, “це представниця справді того найкращого, що є в нашій культурі. Її девізом було “не ридать, а здобувати”. Це була постать неоднозначна, відчайдушна, смілива”.
XS
SM
MD
LG