Доступність посилання

ТОП новини

Люстація у Польщі має бути захистом польської рації стану, - говорять політики правлячої партії Право і справедливість.


Єва Поштар Варшава, 6 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Польщі кожна особа, призначена на високу державну посаду - від президента до керівника обласної адміністрації - зобов''язана подати заяву про своє відношення до спецслужб, які діяли у Польщі з 1944 по 1990-й роки. Люстрацію проводить спеціальне Агентство внутрішньої безпеки на основі своїх архівних матеріалів, а також персональних дос''є, збережених в Інституті національної пам''яті.

Законом карається лише фальшива заява даної посадової особи- так звана "люстраційна брехня". У випадку підозри, що у заяві вказані фальшиві дані, Речник громадського інтересу має право провести слідство, яке завершується рішенням Люстраційного суду. У випадку підтвердження "люстраційної брехні", дана особа мусить залишити посаду і карається за статтею Карного кодексу. У минулих роках державні пости займали особи, які зізналися у співпраці з комуністичними спецслужбами. Це не подобається партії братів Качинських. Правляча партія Право і Справедливість недавно подала до парламенту проект зміни закону про люстрацію. Партія вважає, що впливові особи, які співпрацювали із установами, підпорядкованими радянським органам безпеки – це загроза для суверенітету незалежної Польщі.

Цю справу так пояснює в інтерв''ю для Радіо Свобода депутат від партії Право і Справедливість Аркадіуш Мулярчик.

- Наша мета це захист демократії і Польського державного пріоритету. Тому вважаємо, що після 1990 року було багато афер, в тому числі й економічних. Вони були результатом того, що багато співпрацівників колишніх спецслужб використовували свою позицію, знання і контакти, щоб незаконно ухвалювати певні шкідливі для держави дії та рішення.

Новий закон передбачає посилення ролі Інституту національної пам''яті. Сам Інститут утворено у 1998 році. Однак його історія сягає 1945 року, коли було започатковано Головну комісію з дослідження німецьких злочинів у Польщі. Після 1990 року розширено предмет дії цієї установи на комуністичні злочини. Підрозділом Інституту є слідче відділення, яке, провівши слідство на основі архівів, пред’являє запідозреним особам прокурорські звинувачення про комуністичні злочини проти польського народу. Таке слідство ведеться, наприклад, проти генерала Ярузельського за введення ним воєнного стану в Польщі.

Аркадіуш Мулярчик депутат та водночас речник нового закону про люстрацію, так представляє його суть:

- Основою цього закону є те, що архіви спецслужб повинні бути оприлюднені. Інститут буде оприлюднювати заяви про дос''є публічних осіб.

Опозиція закликає бути обережними, оскільки досі не відомо, чи комуністичні спецслужби у боротьбі із демократичною опозицією не допускалися фальсифікації архівів. Значну реакцію викликало оприлюднення документів про агентуру серед польських священиків. Навіть лідер партії Право і Cправедливість Ярослав Качинський декілька днів тому показував на пресконференції своє дос''є, у якому, за його словами, знаходяться підроблені безпекою документи. Ярослав Качинський запевняє, що незважаючи на це, він готовий до люстрації.
XS
SM
MD
LG