Доступність посилання

ТОП новини

Президент не задовольнив журналістів.


Тетяна Ярмощук Київ, 6 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні, у день журналіста Президент Віктор Ющенко закликав працівників пера стояти на державницьких позиціях, висвітлюючи мовне питання та проблему історичного примирення українського народу. Гарант Конституції зініціював створення щорічного медіа-форуму та розкритикував роботу державного комітету з телебачення і радіомовлення на чолі з Іваном Чижем.

Єдине ноу-хау у президентському виступі про українську журналістику – ініціатива про створення щорічного міжнародного медіа-форуму, який має відбуватися 22 листопада. Окрім цього, пан Президент розкритикував роботу державного комітету з телебачення і радіомовлення на чолі з Іваном Чижем. І зазначив, що півтора роки тому подав пропозицію про його звільнення. Говорив Віктор Ющенко і про створення суспільних та громадських медіа, щоправда, нічого конкретного. А працівників пера Президент закликав дбати про інтереси держави, згадавши при цьому про вільну пресу та журналістську етику:

“Вільна преса – невід’ємна частина вдосконалення суспільного життя, формування національний прогресу. Але де ж знайти ту рівновагу з відповідальністю, з засадами журналістської етики”.

Самі ж мас-медійники кажуть, що у виступі Президента, окрім створення медіа-форуму не почули нічого нового та конкретного. Відома українська журналістка, колумністка Інтернет видання “Оглядач” Тетяна Коробова:

“Я намагаюся зрозуміти, чи ми з Президентом живемо на різних планетах, чи він з племені тумбу-юмбу, чи я з’їхала з глузду, чи що діється у світі. Він там встиг стільки нагородити, що хоч стій, хоч падай. До речі, мене вразили і журналісти. Жодного серйозного питання, яке могло б для нас визначити позиції президента не було. Ніякої журналістської солідарності, щоб вичавити, добитися важливого питання від Президента немає”.

Президент Академії української преси Валерій Іванов також каже, що не отримував відповіді на питання, які його турбують:

“Президент, на жаль, не дав чіткого сигналу медійному суспільству, яких наступних кроків нової влади слід очікувати. Відверто кажучи, я очікував, що буде чіткий message про роздержавлення медіа, терміни такого роздержавлення, про усуспільнення державного теле- радіомовлення. Але замість цього якісь незрозумілі заклики до патріотизму журналістів”.

Разом з тим, пан Іванов зазначає, що нова влада не так контролює медіа, як її попередниця. Але висловлює побоювання, що найближчим часом попередня цензура може відродитися.
XS
SM
MD
LG