Доступність посилання

ТОП новини

Чи видно кінець в створенні парламентської коаліції? Чи була виправдана двотижнева пауза в роботі парламенту? З чим депутати прийдуть до Ради 7 червня, чи досягли коаліціанти консенсусу в принципових питаннях і які наслідки для країни потягне за собою ситуація, в разі якщо гіпотетична коаліція не стане реальною в осяжному часі?


Марина Пирожук Гості: Володимир Яворівський – народний депутат України (БЮТ); Василь Волга - народний депутат України (СПУ); Анатолій Матвієнко народний депутат України („НУ”) (телефоном).

Аудіозапис програми:

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Київ, 6 червня 2006 року.

Марина Пирожук:Вітаю всіх, чиї приймачі налаштовані на хвилях радіо “Свобода”!

6 червня. В ефірі “Вечірня Свобода”. В студії Марина Пирожук.

Сьогодні свято в журналістів. Я вітаю колег!

Але говоритимемо ми не про те. Чи видно кінець у створенні парламентської коаліції? Чи була виправдана двотижнева пауза в роботі парламенту? З чим депутати прийдуть до Ради 7 червня? Чи досягли коаліціанти консенсусу в принципових питаннях? Які наслідки для країни потягне за собою ситуація, в разі якщо гіпотетична коаліція не стане реальною в осяжному часі?

Довгоочікувана коаліція знову може бути під загрозою зриву, що спричинить низку нових небезпек для країни. Такі прогнози учора зробили українські політологи, коментуючи коаліційну тему. Про наявність серйозних проблем, суперечок і недовіри один до одного у таборі трьох політичних сил, які пообіцяли сформувати більшість до 7 червня, сигналізують і самі коаліціанти.

Юлія Тимошенко вимагає між тим негайно підписати проект коаліційної угоди. “Нашоукраїнці” просять чергової паузи для узгодження важливих для їхньої політичної сили пунктів. А Президент чекає на останні підписи під стратегічною угодою до 27 червня.

Ті ж самі політологи вважають, що відбувається свідома, так би мовити, стратегія затягування створення коаліції і дивуються незрозумілій позиції в цьому сенсі глави держави, який наголошує на необхідності створення помаранчевої коаліції.

Якщо ж цього не станеться, то, на думку аналітиків, може бути дискредитована вся система влади і парламентсько-президентської республіки.

Яку гру ведуть політичні сили, які взялися за створення коаліції? Чи узгоджується вона з національними інтересами? Якою є роль Президента у цих формуваннях? Які розбіжності можуть зруйнувати остаточно коаліцію? Чи витримає це Україна?

Про це та інше говоритимемо сьогодні у “Вечірній Свободі” з представником БЮТ Володимиром Яворівським, соціалістом Василем Волгою та представником НУ Анатолієм Матвієнком, який обіцяв долучитися до нашої розмови телефоном.

Вітаю шановних гостей і дякую за участь у програмі!

Я також запрошую до розмови наших слухачів. Телефон студії такий: 490-29-05. Телефонуйте і ставте свої запитання .

Шановні гості, чим потішите українців з коаліційного фронту, так би мовити? Чи наблизилися коаліціанти до фінішу? З чим завтра підете до парламенту?

Володимир Яворівський: Ми чекаємо, я і Василь, як чекають новин із фронту, з передової. Хоча, чесно кажучи, це чекання набирає якогось такого колориту, дуже часто фарсового і тому подібне.

Я не знаю, що скаже Василь з цього приводу, але я, маючи таку нагоду, дуже хотів би подякувати Регіонам. Вони мені останні дні дуже подобаються тим, що в мене таке враження, що вони прискорюють процес створення коаліції набагато потужніше, ніж це роблять суб’єкти майбутні цієї коаліції.

Сьогодні, наприклад, Кушнарьов заявив про те, що вони завтра повністю замкнуть двері і не випустять коліціантів до тих пір, поки вони не підпишуть. Може, хоч це трішки допоможе.

Загалом, як це не гірко, але я сказав би, що тут є, наскільки я знаю, соціалісти і БЮТ - ми з Василем представляємо ці дві політичні гілки, так само і значна частина “НУ” загалом готові.

Подивіться, що сталося. На сьогоднішній день Україну втягнуто в такі колосальні проблеми: мовна, газова, яка ось уже буквально нависає, йдуть якісь страшні відцентрові сили.

Я сьогодні був у прямому ефірі російської служби BBC і дискутував з одним таким шовіністом (я його пам’ятаю ще по ВР, я з ним ще тоді там чубився), і виходить так, що у нас сьогодні ВР не є функціональною, бо немає керівництва, уряду ми також не маємо. Залишилася якась єдина функціональна гілка влади – це Президент, який, на превеликий жаль, теж чогось боїться, чогось озирається вічно на задні колеса.

Через те, я думаю, саме ця ситуація піджене, і я вірю, що нарешті буде коаліція створена. Але там почнеться інший етап, кадровий. І ми знову там можемо дуже і дуже забуксувати.

Пане Волга, чи скорочена справді дистанція між трьома політичними силами, як твердить “нашоукраїнець” Петро Порошенко? Сьогодні він зробив таку заяву. Чи виправдана пауза у роботі парламенту, якщо ми сьогодні маємо таку ситуацію, яку маємо?

Василь Волга: Позиція СПУ є однозначною. Ми повністю відпрацювали текст угоди. З “Батьківщиною” у нас взагалі немає розбіжностей у цих текстах. З “НУ” у нас розбіжності в суті немає. Є деяка частина “НУ”, яка виступає, на їхню думку, скажімо так, дуже виважено, а на нашу думку, деструктивно в цьому процесі. Але я хочу сказати, що ми вже наблизилися до неможливості. Вже все. І є величезні сподівання...

А які питання викликають найбільш суперечок?

Василь Волга: Кадрові.

Але ж до кадрового питання ще не дійшли?

Василь Волга: Я саме учасник переговорів від СПУ. Я веду економічний блок питань у цих переговорах. До тих пір, доки ми рухалися до кадрових питань, то ми знаходили компромісні формулювання щодо будь-якої проблеми.

Пане Волга, соціалісти сьогодні заявили, що припинили переговори до 14 червня і навіть натякнули, що вони можуть піти і в опозицію? Що це означає?

Василь Волга: Це не зовсім точна інформація. Сьогодні на політраді було ухвалене рішення, що до 14 червня переговорники СПУ мають зробити усе для того, щоб демократична коаліція відбулася.

Навпаки, політрада сьогодні висловила свої такі доволі жорсткі оцінки переговорникам, тобто наш бік, щодо того, що, можливо, ми не знаходимо правильних формулювань, вірних позицій задля того, щоб якомога швидше відбулася коаліція. Так що ми не виходимо із переговорного процесу.

А це правда? Тобто, ви взяли паузу до 14 червня?

Василь Волга: Ні в якому разі.

Ви продовжуєте активні переговори?

Василь Волга: Мало того, зараз О.О.Мороз дав команду учасникам переговорної групи бути сьогодні на всю ніч, щоб завтра ми вийшли із коаліцією.

Сергій Балабанов, мій помічник, повідомляє, що А.Матвієнко не зможе долучитися до нас.

Панове, зараз відбувається зустріч Президента з коліціантами? Чи відомо вам, що там говорять?


Володимир Яворівський: Важко догадатися. Ми не можемо цитувати нікого, бо ми не знаємо, як перетікає сама розмова.

Але я абсолютно переконаний, що Президент сьогодні абсолютно розуміє, що відбувається в державі, що негайно потрібно, щоб функціонувала ВР, і розв’язати питання із цим прибуттям натовців чи не натовців... Це вже таке. Але прийняття, скажімо, сьогодні дозволу на проведення цих навчань відразу розв’язує дуже багато питань в Криму. Ми ж прекрасно розуміємо, кого привезли в Крим.

Це питання також сьогодні можуть обговорювати з Президентом?

Володимир Яворівський: Звичайно. Ви ж подивіться, що відбувається. Сьогодні вже наші опоненти, я їх уже так називаю, або Регіони в піку Президентові та, власне кажучи, і нашій коаліції...

Там є певні нюанси, скажімо, у визнанні вояків УПА, є проблеми з боку соціалістів, але я думаю, що домовимося про все це. Я думаю, що можна знайти якусь спільну мову. Але вони сьогодні вносять законопроект про те, щоб вояків ОУН-УПА взагалі визнати бандитами і жертвам, які потерпіли від вояків ОУН-УПА, надати особливий статус.

Ви розумієте, як рвуть сьогодні, як терзають Україну!

Через те, я думаю, що ні Президентові, ні нам (Василь, мабуть, мене підтримає) вже не до жиру і не до обмацування того, що нас розділяє. Нас набагато більше що об’єднує. Є колосальна сьогодні проблема – це взагалі доля України.

Три політичні сили, в тому числі з Президентом?

Володимир Яворівський: І з Президентом. Через те, я думаю, що в Президента немає часу надалі відкладати, що він ще буде дивитися...

Але ж Президент наголошує на необхідності прискорення створення коаліції. Водночас він сьогодні заявив, що є ще час і можна до 27 червня. Яку роль у цьому, власне, грає Президент? Чому він дозволив відстрочити цей процес?

Володимир Яворівський: Давайте ми все-таки не будемо розводити манну кашу по краях тарілки, а скажемо тим, хто слухає “Свободу”, бо до неї таки український люд прислухається... Я розумію, в чому проблема. Мабуть, і Василь розуміє. Може, з якимись певними нюансами. Президента сьогодні постійно лякають, що Ю.Тимошенко, ставши, скажімо, прем’єром , буде набирати там вагу і таке інше.

Вже екс-спікер (Василь, мабуть, читав) в усіх його інтерв’ю педалює думку про те, що Президент залишиться взагалі без влади, тобто він залякує ще Президента.

Через те у Президента версія така, аби спікером був Порошенко. Тоді його переконують, що це буде противага Ю.Тимошенко, тому що, мовляв, Ю.Тимошенко можна буде через парламент якось зупиняти і тому подібне.

А Президент власну позицію має?

Володимир Яворівський: Я не знаю. Про це у нього треба було б запитати.

По-моєму, він позицію до обіду має одну, а після обіду йому хтось там щось наговорить, і він має іншу позицію. Тепер вони вже бояться, що спікером може бути О.Мороз.

Але якщо у вашому середовищі, дорогі наші соратники... Ми ж у дуже пікантній ситуації, ми ж нічого лихого не можемо сказати ні про “НУ”, бо найлегше сьогодні руйнувати те, що будувалося, а ми все ж таки хочемо, щоб воно трималося купи. Я не бачу зараз у середовищі “НУ” лідера, людину, яка могла б відразу сісти у крісло спікера і відразу себе там почувати природно. Але знову ж таки я не виношу це питання.

Але Президенту треба просто приймати рішення і облишити свій страх. Треба рятувати Україну, а не рятувати своє реноме чи реноме Ю.Тимошенко чи П.Порошенка, чи ще когось.

Пане Волга, чи веде Президент якусь свою гру у цьому питанні, на Ваш погляд?

Василь Волга: За цей час переговорного процесу я встиг познайомитися і провести дебати з найближчим оточенням Віктора Андрійовича.

Маю вам сказати, що будь-яка людина формує уяву про навколишнє середовище, про навколишній світ, виходячи з контакту з тими людьми, а це є 5-7 чоловік, які є найближчими людьми, які йому розповідають, що насправді відбувається, як вони вважають за потрібне.

Так от, оці 5-7 чоловік, які є навколо Віктора Андрійовича, на превеличезний жаль, інформують його так, як оце зараз пан Яворівський розповідав, на мою думку, як мінімум не зовсім коректно.

Як результат цього інформування стала так звана система стримування і противаг. Апологетом цієї системи стримування і противаг виступають...

Ви можете в цій ситуації змінити щось радикально?

Василь Волга: Звичайно.

Володимир Яворівський: Якби не вірили, що можна щось змінити, то ми не бралися б.

Пане Волга, пан Яворівський каже, що кадрове питання (очевидно, Ви з ним погодитеся) є ключовим у завершенні цього коаліційного процесу. А які тут суперечності між Вами?

Василь Волга: Все дуже просто насправді. Всі політичні сили йшли на вибори із своїми програмами. Ці програми в чомусь різнилися, в чомусь збігались. Всі політичні сили думають про те, що попереду ще чергові вибори, потім ще чергові вибори і так далі. Так от, для того, щоб реалізувати свою передвиборчу програму, потрібно мати найбільш ефективні важелі в своїх руках, тобто, звичайно, найбільш високі крісла, які дозволять найбільш широкий спектр дій, який дасть можливість реалізувати це.

Наша загальна оцінка, загальна уява про ситуацію, яка розгортається, має розгортатися в Україні, виглядає наступним чином. Як би ми не говорили про Тимошенко, що б не було навколо Тимошенко, ми можемо судити відповідно до Конституції, ніхто не може бути названий злодієм, окрім як за рішенням суду. Рішення суду відбулося – Тимошенко не визнана по жодному із моментів звинувачення в тому, що вона здійснила злочин. Це перше...

Пане Василю, а чи солідарні тут усі три політичні сили в тому, що уряд має очолити пані Тимошенко?

Василь Волга: Щодо Тимошенко, то так, бо ситуація в тому, що ніхто не збільшив дохідну частину бюджету вдвічі. Це вдалося зробити Тимошенко. Це об’єктивний чинник.

У той же момент жодної такої компромісної фігури, як Мороз для спікера парламенту не існує.

Пане Василю, чи можливі несподіванки в питанні кандидатури на посаду прем’єра? Бо П.Порошенко натякає, що “НУ” має свої кадри для цього.

Володимир Яворівський: Якщо вона може обійтися своїми кадрами і своїми силами в парламенті без соціалістів і без БЮТ, то, будь ласка, я ж не заперечую.

Василь Волга: Ні, я б все рівно інтонацію дав трошки іншу.

Виходячи з цілої низки моментів і фрагментів, які у нас є, то П.Порошенко перш за все має себе на увазі, коли говорить про...

Люди добрі, я думаю, що навіть в “НУ” 90% проголосує проти!

Та і БЮТ вже заявив, що у жодному разі не підтримає кандидатуру Порошенка.

Панове, а чи порозуміються сторони стосовно кандидатури на спікерство? Бо й тут “НУ” каже, що має свої амбіції.


Володимир Яворівський: Амбіції має кожна політична сила. Це цілком нормально. Я взагалі не вірив би в те, що це за партія, що це за фракція, яка не має амбіцій. Вони мусять мати амбіції, але ці амбіції мають бути якось сумірні, приміряні, підігнані під якусь конкретну ситуацію, інакше ми із глухого кута не вийдемо ніколи.

Щодо моєї особистої думки, то я, звичайно, бачу Мороза. Коли Мороз був спікером, я був народним депутатом. Я дуже добре знаю. Він проводив і Конституцію, і таке інше. Треба сідати і домовлятися.

Я вам вже сказав і ще раз скажу, що я зараз просто не бачу людини, яка може сісти відразу у крісло спікера і вести ВР, яка має абсолютно інші, набагато більші повноваження, ніж вона мала при Литвину. Литвин міг заховатися за когось, а тут потрібно, щоб була сильна, вправна, якщо ви хочете, з дуже оперативним розумом людина. Це не так легко.

Ви вважаєте, що Мороз є найбільш компромісною і...

Володимир Яворівський: Мені здається, що найбільш компромісною. Але від того, що я сьогодні скажу, і від того, що скаже Василь... Треба сідати і домовлятися.

Процес буде важкий? Чи прогнозуєте Ви спікеріаду?

Володимир Яворівський: Я думаю, що буде і важкий, але, з іншого боку (і Василь це прекрасно знає), все-таки розроблена схема розподілу посад.

Мені подобається те, що якщо, скажімо, міністр від соціалістів, то його заступник, скажімо, вже від іншої політичної сили. Тобто, щоб це справді було... Може, мене навіть насторожує цей секторальний спектр, що одна партія відповідає за такий-то один сегмент, хоч є в цьому щось і добре. Але це речі для дискусії.

Але механізм вироблено, а тепер треба розставляти, персоніфікувати цю схему конкретними людьми. Це буде теж непросто.

Питання спікерства не заблокує коаліційний процес або не відтягнена якийсь критичний...

Володимир Яворівський: Думаю, що ні.

Панове, як ви гадаєте, які кандидатури були б вигідні особисто Президенту на посаді і прем’єра, і спікера?

Володимир Яворівський: Були б вигідні ті, хто ніколи не зможе претендувати в силу, скажімо, своєї особистості, в силу неяскравості своєї поведінки на президентську посаду.

Василь Волга: Я думаю, якщо говорити об’єктивно для держави, що вигідно, то саме та конфігурація, яка намічається, є найбільш...

Мова йде про інтерес Президента.

Василь Волга: Для Президента? Ви знаєте, останнім часом я думаю, що й не тільки пан Володимир, а й багато хто задається собі питанням, що інколи для Президента важливіше: бджоли або політика? Отут я гублюся.

Якби політика була для нього важливішою, він би з нами не вилазив би з переговорної кімнати, поки не збудувалася саме та коаліція, заради якої стояв на Майдані і заради якої він пережив усі тортури, які він пережив.

Володимир Яворівський: Поки дим з димаря не пішов би.

Василь Волга: Абсолютно вірно. Як Папу Римського обирають.

Так от, сидіти. До тих пір, поки не знайдемо компроміс по всіх цих питаннях, особисто бути і нагинати кожного.

Що саме цікаво? Всі учасники цих коаліційних переговорів цього і чекають. Ще жоден з учасників не сказав, що ми відкидаємо Президента як учасника. Всі учасники чекають його авторитету в цій ситуації.

Знаєте, в мене велике сподівання на те, що Господь врешті-решт осіяв його, і зараз відбудеться те, що має відбутися.

Панове, політологи твердять, що Президент і пропрезидентська партія свідомо затягують створення коаліції, що країна піде в рознос. Я буквально цитую політолога Вадима Карасьова. Ви поділяєте такі побоювання?

Володимир Яворівський: Я не думаю. Я все-таки з команди Ющенка. Я пройшов з ним виборчу кампанію. Ми, зрештою, з одного блоку, який привів Ющенка до влади.

Я буду критикувати Ющенка. Я це роблю у моїй радіопрограмі на Першому каналі Національного радіо. Я це роблю доволі часто. Критикував за підписання угоди з Януковичем. Він реанімував Януковича на нашу голову, і ми сьогодні маємо ці проблеми.

Але сказати, що Ющенко сьогодні виступає навмисне і чекає, що держава піде в рознос, язик у мене ніколи не повернеться. Ющенко все-таки патріот. Але я зголошуюся з Василем, що він млявий, що на нього впливають різні люди.

Я вже кілька разів казав і зараз повторю: пане Президенте, у Вас колосальні повноваження є навіть після реформи, ну візьміть булаву нарешті в руки, розведіть цих гетьманчиків і думайте про Україну!

А чому досі Президент не зустрівся з коаліціантами?

Володимир Яворівський: Він зустрічався. Зустрічі таки були, але просто тоді не дали результату.

Мова йде за ці два тижні.

Володимир Яворівський: Це його треба питати. Мені боляче, що він не зустрівся. Мені важко сказати про те, чому він не зустрівся. В мене таке відчуття, що він сьогодні сам розуміє, що відбувається в Криму.

Я щойно повернувся з Одеси і мав дуже детальну розмову з Гурвіцем, мером Одеси, дуже колоритним чоловіком. Він мені пояснив таку ситуацію. Він каже, що на виборах мав би не 220 тисяч, а мав би 320 тисяч, якби не був пов’язаний з помаранчевими .

А сьогодні, як він каже, до нього приходять люди і кажуть, що бачите, що ми були праві, ви ж подивіться: вони ж між собою не можуть домовитися, то що ви хочете, щоб вони державою керували.

От у чому річ. Через те треба негайно все це зупиняти.

До речі, це б’є в першу чергу навіть по самому Президентові, а не по соціалістах, по БЮТ.

Я переконаний, щоб зараз, дай Господи (ось зараз перехрестився в цій студії), щоб сьогоднішня розмова закінчилася результатом.

Пане Волга, які негативні наслідки можуть бути в разі провалу коаліції або затягуванні її створення?

Василь Волга: Саме негативне і страшне, що ми зараз з вами маємо, - це те, що регіональні органи місцевого самоврядування сформовані і діють на розсуд свій, а центральних органів влади не існує.

У нас з вами немає працездатної ВР, яка б мала дати певні оцінки і певні дозволи на ті чи інші дії. У нас з вами немає повноцінного Кабміну. У нас немає центральних органів управління! Це означає, що результатом...

Ви можете назвати, а хто винуватий?

Василь Волга: Зараз. Ви питаєте за результат. Я скажу за результат.

Включені дуже сильні відцентрові сили. Дуже сильні! І зараз в Криму на повну “катушку” включений механізм самовизначення Криму, тобто відділення від України. Якщо ми з вами протягнемо ще тиждень, ще два, то я дуже сильно боюся, що у нас з вами наслідком будуть дуже серйозні проблеми, які стосуються цілісності України.

Василь Волга та Володимир Яворівський були сьогодні гостями “Вечірньої Свободи”, яку підготувала і провела Марина Пирожук.

Я дякую гостям і слухачам!

Залишайтеся з нами!

Говорить Радіо Свобода!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG