Доступність посилання

ТОП новини

Обіцяна помаранчева коаліція не відбулася. ЇЇ створення знову відстрочено. Між тим партія регіонів ініціює створення альтернативної більшості. Хто і що переможе у цій боротьбі?


Марина Пирожук

Аудіозапис програми:

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Київ, 7 червня 2006 року.

Марина Пирожук: - Вітаю всіх, чиї приймачі налаштовані на хвилях Радіо Свобода!

7 червня. В ефірі “Вечірня Свобода”. В студії Марина Пирожук.

Обіцяна помаранчева коаліція не відбулася. ЇЇ створення знову відстрочене.

Сьогодні український парламент на вимогу фракцій «Наша Україна», БЮТ і СПУ знову взяв паузу у роботі до 14 червня. Довгоочікувана коаліція помаранчевих наразі не складається, навіть після зустрічі коаліціантів з Президентом Віктором Ющенком.

Учора три політичні сили уперше зустрілися з главою держави після початку роботи нового парламенту. Зустріч тривала до пізньої ночі, понад 6 годин.

Одначе перемовники не просунулися у вирішенні спірних питань, а окремі “нашоукраїнці” навіть заявили, що нічні переговори з Президентом закінчилися провалом. Пропрезидентська партія образилася, що її представників не делегують на ключові посади, зокрема на спікерство. Відомо, що на цей портфель претендує соціаліст Олександр Мороз за згоди БЮТівців.

Але попри серйозні розбіжності в кадрових питаннях помаранчеві повелися в парламенті консолідовано. Буквально за кілька хвилин вони ухвалили рішення відстрочити роботу Ради ще на тиждень.

Партія регіонів обурилася таким рішенням і намагалася заблокувати дії помаранчевих через руйнування мікрофонів, але у неї нічого не вийшло. Регіони внаслідок цього звернулися із заявою про створення міжфракційного об’єднання у парламенті і пропонують провести позачергове засідання.

Лідер партії Віктор Янукович натякнув, що така ініціатива може обернутися в альтернативну коаліцію, і що до неї можуть приєднатися інші фракції.

Чи означає це, що в Раді може бути створена альтернативна більшість? Чи простимулює ініціатива Партії регіонів помаранчевих прискорити процес формування своєї коаліції? Якою має бути і може бути реакція Президента на цей процес? Врешті, хто і що переможе у цій боротьбі?

Про це та інше говоритимемо сьогодні у “Вечірній Свободі” з представником Партії регіонів Дмитром Святашем, членом БЮТ Миколою Замковенком та членом фракції “НУ” Олександром Бондарем.

Вітаю шановних гостей і дякую за участь у програмі!

Я також хочу долучити до нашої розмови наших слухачів. Телефон студії такий: 490-29-05. Телефонуйте і ставте свої запитання!

Шановні гості, сьогодні помаранчеві знову взяли паузу у роботі парламенту і відстрочили створення коаліції. Це останнє відтермінування, чи воно триватиме ще довго?

Микола Замковенко: - Ви правильно сказали, що у помаранчевих уже є коаліція. Вона вже діє абсолютно. Ми готові працювати. У нас основні напрямки вже зроблені – це загальні засади зовнішньої і внутрішньої політики, потім програма уряду на 5 років, регламент коаліції. Залишився маленький штрих.

Ми повинні сказати про те, що це вперше в Україні так робиться, адже вибори були на партійній основі.

Окрім того, я хотів би нагадати нашим слухачам про те, що в 1998 році була більша спікеріада, там було майже два місяці. Тому я думаю, що ми готові до конструктивної роботи. І це вже все зроблено.

Олександр Бондар: - Я думаю, що якщо будуть вести саме переговори, а не виставлення ультиматумів, як укотре це відбулося, то ми вкладемося в строк. Але коли одна із сил починає в ультимативній формі вимагати неадекватних для себе посад, то це ускладнить переговори.

- На кого Ви натякаєте?

Олександр Бондар: - Сьогодні це зробили соціалісти.

Дмитро Святаш: - Ви знаєте, вони прийшли ні з чим. Це моє глибоке переконання, бо вистачило б терміну у два місяці, щоб домовитися про всі внутрішні засади, зовнішні.

З моєї точки зору, є єдина проблема, є криза в цій псевдопомаранчевій коаліції чи неопомаранчевій коаліції. Криза перш за все у тому, що не можуть поділити портфелі. І все це бачать виборці України.

- Учора коаліціанти зустрічалися з Президентом. На цю зустріч покладалося багато сподівань. Одначе ситуація, з огляду на різні коментарі представників помаранчевої команди, ще більше ускладнилася.

Якою в такому випадку була роль Президента: арбітра, спостерігача чи зацікавленої особи?


Микола Замковенко: - Президент як гарант Конституції мав право ознайомитися з тими питаннями, які йдуть по формуванню коаліції. Я думаю, що робота була конструктивна. І ми це побачимо.

Я не можу погодитися з паном Дмитром про те, що помаранчеві прийшли ні з чим у парламент. Ми прийшли з абсолютно нормальними питаннями, вони концептуально вирішені. Сьогодні працюють конструктивно і СПУ, і БЮТ, і “НУ”.

- Проте водночас сьогодні була маса заяв, які якраз вказують на зворотне. Тобто, Ви кажете, що помаранчева коаліція вже є і як доконаний факт.

Микола Замковенко: - Про це сказав і Президент України.

- Про це і натякає пан Бондар, який сидить у нашій студії, що не все так просто на цьому етапі.

Олександр Бондар: - Ні, я згоден, що є помаранчева коаліція. Є, до речі, згода, яку весь час виконує “НУ” з першого дня, яку підтвердив укотре Президент, що результати парламентських виборів повинні відображати розподіл владних повноважень в коаліції.

Якщо свого часу БЮТ і СПУ підписали формулу, по якій перший, хто набрав більше, займає посаду прем’єра, а другий - посаду голови ВР і так далі, то навіщо її зараз порушувати і руйнувати все, що ми напрацювали за два місяці.

- А хто знову ж таки руйнує? Соціалісти?

Олександр Бондар: - Вони ж сказали, що вони принципово будуть настоювати на тому, щоб Мороз був головою ВР. Це не відповідає формулі, яку ми заклали два місяці тому.

- Але ж вони про це говорять уже тривалий час. І ви про це, ваша партія, ваш союз добре знали. Вони не приховують.

Водночас “НУ” досі чітко так і не заявила, кого б вона хотіла бачити на цьому кріслі зі своїх кадрів.

Чому така таємничість на рівні персоналій?


Олександр Бондар: - Ніякої таємничості немає. “НУ” має право на висування свого претендента на голову ВР. Ми це зробимо...

- Хто ці люди? Ви можете зараз назвати в ефірі радіо “Свобода”? Кого ви будете кандидату вати на це...

Олександр Бондар: - У нас є багато кандидатур. Ви ж це добре знаєте. Це і Порошенко, і Єхануров, і Кінах.

У нас ще не приймалося остаточного рішення по висуненню кандидатури, тому що ми ще не підписали коаліційну угоду.

- Але щодо Порошенка, то вже вчора була маса заяв про те, зокрема БЮТ і СПУ, що в разі висунення кандидатури Порошенка на пост спікера ці дві політичні сили не голосуватимуть, не підтримуватимуть цю кандидатуру.

Олександр Бондар: - Я не хочу бути адвокатом Порошенка. Але якщо в угоді записано, що учасники коаліції не мають права вето на інші кандидатури, ми погоджуємося на Тимошенко-прем’єра, то дозвольте нам висувати свою кандидатуру на пост голови ВР. Інакше це не коаліція, це ультиматум знову ж таки.

Ми, може, ще й Порошенка не висунемо, не приймемо по ньому рішення.

- Якщо коаліція не сприймає ті чи інші кандидатури, сторони можуть досягнути компромісу?

Олександр Бондар: - Можуть. Якщо вони ведуть переговори, а не ставлять ультиматуми.

- Пане Святаш, повертаючись до вчорашньої зустрічі коаліціантів з Президентом, на Ваш погляд, чи міг Президент радикально змінити ситуацію і привести помаранчевих до згоди?

Дмитро Святаш: - Я збоку на це дивлюся, бо я не є учасником цієї коаліції, яка начебто створюється. Я переконаний, що Президент може й виступав як гарант Конституції, але виступав ще як лідер “НУ”.

- Ви хочете сказати, що він був зацікавленою особою? Повертаючись до того запитання, яку роль...

Дмитро Святаш: - Я переконаний у цьому. Я переконаний ще більше, що Президент має в цій ролі виступати як єдина особа, яка може вести переговори з боку “НУ”, тоді вони пройшли б якимсь чином більш ефективно. Це моя зовнішня точка зору, бо я не є всередині процесу.

Щодо пана Мороза, то якби сьогодні поставили питання про надання згоди на військові навчання НАТО, то, наскільки мені відомо, за це не голосували б соціалісти, якби це питання йшло перед питанням по спікеру, а якби після спікера, то вони надали б цю згоду. Хоча два рази поспіль не давали свою згоду на ці навчання. Це до принциповості.

- Панове, а кого ви особисто бачите в кріслі спікера?

Микола Замковенко: - Коаліція вирішить, кого бачить. Я не можу говорити про те. Я вважаю, що я не входжу також у цей переговорний процес, у підготовчу групу. Але коли визначаться учасники коаліції...

- Хто був би найбільш оптимальною кандидатурою?

Микола Замковенко: - Я би бачив на посаді спікера ту людину, яка могла б конструктивно об’єднати ті сили, які є. Щоб і Кабмін, і Президент, і ВР разом працювали.

- А вона має ім’я, ця кандидатура?

Микола Замковенко: - Я вважав би це некоректним запитанням.

Олександр Бондар: - По проекту коаліційної угоди не обговорюється конкретно особа на ту чи іншу посаду, а визначаються принципи. Якщо є принцип, що друга сила, яка за чергою отримала більше голосів до ВР, то вона має право висувати кандидатуру на посаду, визначати те, хто ця людина. Це принцип, а не особистості.

- Я знову ж таки хотіла б про персоналії, а не про принципи.

Олександр Бондар: - Я Вам сказав, що в “НУ” достатньо персоналій, які можуть обіймати цю посаду і мають певний досвід. У нас є чільний прем’єр-міністр, який, я вважаю, має повне право цю гілку влади очолювати.

Дмитро Святаш: - Я хочу сказати, що в.о. Зараз у нас поки що немає прем’єр-міністра.

Олександр Бондар: - Я сказав, що чинний прем’єр-міністр.

Дмитро Святаш: - Перепрошую.

Що стосується нас, то у нас є люди, які можуть очолювати парламент, з досвідом. Це і пані Богатирьова, це і пан Кушнарьов, які могли б очолити і за своїми здібностями, і за досвідом цю посаду.

Але якщо ми будемо проводити переговори вже офіційно з якоюсь політичною силою, яка на це погодиться, будемо вирішувати це питання доволі компромісно.

- А. Матвієнко вважає, що провал нічних переговорів стався через соціалістів. А соціалісти навпаки кажуть, що затягування формування більшості відбувається через те, що частина фракції “НУ” хоче союзу з Регіонами. Про яку частину “нашоукраїнців” мовлять соціалісти?

Олександр Бондар: - Якби за ці місяці переговорів хоч раз “НУ” якесь ультимативне висловила своє ставлення, мовляв, або так, або ми виходимо із переговорного процесу, то можна було б підозрювати, що ми дійсно ведемо подвійну гру. Ми жодного разу не ставили ультиматум. Ми погодилися, хоча в нас були різні думки в блоці стосовно прем’єрства Тимошенко.

- Тобто, виходить, що соціалісти кажуть неправду?

Олександр Бондар: - Я не знаю, що вони мають на увазі.

- А ми спитаємо пана Святаша.

Пане Святаш, чи веде ваша партія переговори з “НУ”?


Дмитро Святаш: - Якщо говорити про офіційні переговори, тобто ті, які були б на офіційному рівні, то таких переговорів не було. На особистому рівні ведуться постійно...

Олександр Бондар: - Ми можемо особисто розмовляти.

Дмитро Святаш: - Це одна ситуація.

Що стосується якихось підписаних документів, то, наскільки мені відомо, немає жодного підписаного документу між фракцією Партія регіонів і БЮТ чи СПУ, чи НСНУ.

- Партія регіонів ініціює створення міжфракційного об’єднання у парламенті. Це можна розуміти як заклик до створення альтернативної більшості? Чи не так, пане Святаш?

Дмитро Святаш: - Що стосується створення більшості, то, за регламентом, в більшість депутати пишуть особисті заяви, а не колективні.

Що стосується цього об’єднання, то, по-перше, це об’єднання депутатів, яке ставить за мету роботу ВР як таку, бо сьогодні не існує роботи ВР. Поспіль дві перерви, і хтозна скільки ще буде...

- Що значить - роботи? Чим ця частина парламентаріїв буде займатися?

Дмитро Святаш: - Займатися регламентними нормами обрання складу комітетів, обрання керівництва...

- Це є функція якраз більшості.

Дмитро Святаш: - Це є функція ВР.

- ВР загалом, але це має робити більшість, тому що за ці речі треба голосувати.

Микола Замковенко: - Абсолютно. Для чого ж створюється коаліція?

Дмитро Святаш: - Саме так. Але я думаю, що сьогодні є певні депутати і з БЮТ, і з “НУ”, і соціалісти, які занепокоєні тією ситуацією, яка існує, і хочуть працювати самі згідно з регламентом.

- Ви натякаєте, що окремі депутати цих фракцій готові долучитися до вас?

Дмитро Святаш: - Думаю, що так.

- Ви знаєте це напевно? Ведуться, знову ж таки, переговори з цими...

Дмитро Святаш: - Ведуться переговори. Я думаю, що це і так.

Скоріш за все, ми презентуємо це міжфракційне об’єднання найближчого засідання ВР.

- Нещодавно блукала інформація, що представників цих фракцій активно перекуповують. Чи не ті це раптом? Це справді відбувається?

Олександр Бондар: - Чутки є. Мені, наприклад, ніхто досі нічого не пропонував. Я думаю, що і пропонувати не буде. Я думаю, так само, як і моєму колезі.

Микола Замковенко: - Я також чув...

Олександр Бондар: - Але є певна кількість людей, які здатні на такі речі. Я думаю, що з ними переговори ведуться. Я особисто про це не чув.

- А чи думаєте ви всі, зокрема помаранчеві, над питанням, а що буде далі, якщо це станеться? Знову ж таки, яку ціну готові платити окремі “нашоукраїнці” і БЮТівці, про яких розповідає пан Святаш, за союз з Регіонами? Чим розраховуватимуться політичні сили?

Олександр Бондар: - Це треба розмовляти з тими людьми, з ким ведуться переговори.

- Ніхто ж не називає цих людей. З політиками останнім часом дуже важко говорити, тому що в основному якимись абстракціями...

Олександр Бондар: - Якщо така більшість з’явиться, то Ви тоді переговорите з людьми, які туди приєднаються, на яких підставах вони на це пішли.

Микола Замковенко: - Я думаю, що це нісенітниця. Я чув такі чутки, але до мене також ніхто не звертався.

Я знаю колег своїх із фракції БЮТ, які це питання також піднімали і говорили про те, що немає такого.

- Але ж пан Святаш, очевидно, знає, що говорить.

Микола Замковенко: - Можливо, і ведуть. Але стосовно того, щоб робити якесь там міжфракційне об’єднання, то, на мій погляд, це буде якийсь абсурд, тому що є зміни до Конституції, де визначено, що коаліційна угода має бути, як визначено, і питання обрання уряду та інші питання.

- Повертаючись до, можливо, гіпотетичного союзу “НУ” з Партією регіонів, то як тоді врегульовувати принципові розбіжності: питання мови, НАТО, статусу УПА? У вас радикально різні бачення цих проблем.

Олександр Бондар: - Ми цю тему взагалі не обговорювали, тому й немає відповіді. Ми не вели переговори з Регіонами, щоб узгоджувати позиції.

Дмитро Святаш: - Наша позиція чітка є з того, що нас може об’єднати, а є й те, що ми сьогодні не можемо вирішити .

Такі питання треба виносити на загальнодержавний референдум. Це питання, які не вирішуються представницьким органом. Це стосується мови, це стосується вступу України до НАТО. Тобто, є позиції, які можуть об’єднати, і позиції, де ми не можемо домовитися.

- Але ж ваша партія в деяких питаннях вже почала активно діяти.

Дмитро Святаш: - Безперечно. Це в питаннях незаконних військових навчань на території України з порушенням закону. Це так, бо ВР не давала згоди на це. І певні посадовці, а саме міністр оборони сьогодні зробив злочин.

- Пане Святаш, знову ж таки про союз “НУ” з Партією регіонів...

Як Ви гадаєте, чи підтримає таку ідею Президент? Які ще сили можуть до вас приєднатися?


Дмитро Святаш: - Я взагалі не відчуваю Президента, не відчуваю його позиції останнім часом.

Олександр Бондар: - Позицію свою Президент висловив і неодноразово, що він за помаранчеву коаліцію. Цю позицію Президента всім учасникам коаліції треба поважати і враховувати.

Він сказав, що результати виборів повинні впливати на розподіл посад. Якщо це буде виконуватися, то помаранчева коаліція буде до 14 числа. Ніяких проблем немає.

Микола Замковенко: - Ми говоримо про те, що вчора на прес-конференції Президент сказав про те, що дійсно коаліція є помаранчева. Він зустрічався після прес-конференції з представниками помаранчевих сил коаліції і це питання було вирішене.

- Чи може нинішня заява Партії регіонів простимулювати помаранчевих швидше поставити край коаліційній темі?

Микола Замковенко: - Я вже висловився про те, що концептуальні питання вирішені по коаліції. Остався один єдиний штрих. Вона існує, вона буде. Я думаю, що 14 червня ВР запрацює так, як їй і належить.

Олександр Бондар: - Ми самі знаємо строки створення коаліції. Нас не треба ніякими заявами стимулювати. Ми зробимо все вчасно.

Дмитро Святаш: - Я не думаю, що коаліція буде створена 14 червня.

- Д.Святаш, О.Бондар та М.Замковенко були гостями “Вечірньої Свободи”, яку підготувала і провела Марина Пирожук.

Я дякую гостям і слухачам!

Залишайтеся з нами!

Говорить Радіо Свобода!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG