Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині відкрився Чемпіонат світу з футболу.


Надія Кандиба Німеччина, 9 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Мільйони вболівальників футболу нарешті дочекалися. У Мюнхені грою Німеччина-Коста Ріка відкрився Чемпіонат світу 2006. На підготовку світової першості організаційний комітет на чолі з Францем Беккенбауером витратив дев”ять років. А в жителів Потсадама - нині взагалі подвійне свято. Оскільки сьогодні до цього східнонімецького міста прибула збірна України, яка житиме тут під час першості.

Німеччину повністю поглинула футбольна лихоманка. В центрах міст встановили величезні монітори, на яких транслюються матчі Чемпіонату світу. На вулицях натовпи вболівальників з розмальованими обличчями. На кожному другому авто майорять національні прапорці. Центральна церемонія відкриття світової першості відбулася в Мюнхені:

(голос-чол) “Ласкаво просимо на Чемпіонат світу з футболу 2006. Світ у гостях у друзів”.

Шоу було яскравим та жвавим, але відносно коротким. Воно тривало лише півтори години. Темп задавали баварці в національних шкіряних шортах та з батогами в руках. Серед офіційних промовців - тільки німецький президент Горст Кьолер. Голова організаційного комітету Франц Беккенбауер мусив триматися в тіні, оскільки президент Міжнародної федерації з футболу ФІФА Сепп Блаттер винятково вирішив цього разу слова не брати. Кульмінацією дійства став вихід на поле 140 чемпіонів світу в супроводі дітей. Кубок ФІФА, за який власне й змагатимуться впродовж наступних тижнів 32 команди, винесли німецька модель Клаудіа Шиффер та легенда бразильского футболу Пеле. До речі, серед почесних гостей до Мюнхена організатори першості запросиди також братів Кличків.

Українські вболівальники, які не мають квитків на стадіони, гуртуються переважно в Потсдамі, куди в п”ятницю прибула українська збірна.

(голос-укр) “Добрий день, ласкаво просимо, пане Шевченко”, - працівники потсдамського готелю Seminaris добре підготувалися до прийому Андрія Шевченка та компанії і навіть вивчили українську мову. Потсдаму є чим пишатися, адже він став єдиним містом у східній Німеччині, де оселилася одна з команд-учасниць футбольної першості.

(голос-чол) “Жителі Потсдама просто в захваті від української команди. Якщо українські та німецькі гравці зустрінуться на полі, то потсдамцям не минути внутрішнього конфлікту – за кого вболівати? Ідеально було б, щоб наші команди зустрілися у фіналі”, - сказав обербургомістр Потсдама Ян Якобс.

У місті спорудили інформаційний центр, в якому німці зможуть дізнатися не тільки про український футбол, але й познайомитися з ураїнською культурою, покуштувати українську кухню. Завітати до нього обіцяли і співачка Руслана, і письменник Юрій Андрухович, і український гурт “Танок на Майдані Конго”. Українським же футболістам поки що не до розваг. У суботу відбудеться перше відкрите тренування на полі, де спеціально перед приїздом українців за 70 тисяч євро замінили газонне покриття. А вже 14 червня в Лейпцигу Україна зустрінеться з Іспанією.
XS
SM
MD
LG