Доступність посилання

ТОП новини

Чи допоможе американська рекламно-інформаційна фірма поліпшити міжнародний імідж Росії.


Василь Зілгалов Прага, 9 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Кремлі всерйоз стурбовані міжнародним іміджем Росії напередодні липневого саміту Групи Восьми, який пройде у Петербурзі. Рекламно – інформаційна американська компанії "Кетчум" має допомогти у поліпшенні цього іміджу, але чи матиме така співпраця успіх?

Коли Росія заборонила гомосексуалам провести мирний марш у Москві минулого місяця, на Заході від цього були шоковані. А сам факт побиття невеличкої групи сексуальних меншин, серед яких був і представник Німеччини, релігійними і націоналістичними активістами, взагалі викликав у цивілізованого світу жах. А на початку року проголошення головування Росії у Групі Восьми з 1 січня – на думку багатьох експертів, було затьмарене газовим конфліктом Москви з Україною. Це, в свою чергу, потягло за собою заклики не лише до усунення Росії з посади спікера Групи восьми у цьому році але й, взагалі, до виключення Росії з цієї групи. Дмитро Пєсков, заступник прес-секретаря російського президента Володимира Путіна,пояснює це проблемами спілкування із Заходом:

"Ситуація з конфліктом між "Газпромом" і Україною мабуть найбільш конкретно продемонструвала, що не завжди нас правильно розуміють. "Газпром" не припиняв постачання газу західним споживачам і суперечка була якраз з Україною. І багато аналітиків прямо відмовлялися розуміти і Росію обвинувачували у тому, що вона використовує газ і природні ресурси як засіб політичного тиску на ті чи інші країни, у той час, коли мова йде виключно про бізнес – суперечку."

І виглядає так, що саме втрати іміджу Росії під час цього газового конфлікту з Україною прискорили укладання багатомільйонного контракту з американською компанією "Кетчум". Фірма прославилася не лише рекламою фірм "Кодак" чи "Пепсі", але й вашінґтонськими урядовими замовленнями на кшталт приглушення скандалу з іракською в"язницею Абу –Ґрейб, з чим "Кетчум", як пишуть оглядачі, "успішно опростоволосилася", тобто – провалилася. Та й згаданий вже кремлівський інформаційний фахівець Пєсков розуміє, що можливості американських "піарщиків" також обмежені:

"Ми сподіваємося на те, що у більшій мірі це просто нерозуміння. І в цьому випадку, звичайно, допомога комунікаційної структури допоможе компенсувати це нерозуміння. А, звичайно, ті, хто ставитьсяупереджено негативно до Росії, то їм ми навряд чи зможемо щось пояснити".

Андрій Ріхтер, директор московського медіа-правового і політичного центру, бачить в укладанні контракту Кремля з "Кетчумом" можливість якось послабити напругу довкола головування Росії у Групі Восьми:

"Я думаю що це допоможе. Ці фірми не існували би, якби вони не допомагали. І все ж таки, мені здається що справи не аж такі вже погані і будь-яка порада, допомога подібної фірми буде лише на користь іміджу Росії."

Самі ж представники "Кетчуму" відмовилися від коментарів для радіо Свобода з приводу свого російського контракту. Але деякі критики кажуть, що діяльність "Кетчуму" на російському полі буде лише трохи оновленим варіантом "потьомкінських сіл", коли за гарною декорацією намагатимуться сховати непривабливу російську дійсність, - кінець цитати.
XS
SM
MD
LG