Доступність посилання

ТОП новини

Виставку унікальних виробів кованої скульптури відкрито у Луцьку.


Валентина Одарченко Луцьк, 8 червня 2006 ( RadioSvoboda.Ua) - «Волинський Гефест» Віктор Семенюк був електрозварником, водієм тролейбуса, однак захоплення ковальством, узятого ще від дідового горнила, ніколи не приховував. Працюючи в Луцькому ПМК, він розпочав з декоративного оформлення віконних і камінних решіток, підвазонників, підсвічників, а першим справді художнім виробом стала троянда:

Семенюк: “Мені навіть сон приснився – під ранок прикинувся – і зав, як її робити. Над квітами працював три роки, і зараз зі сталі можу зробити будь-яку квітку… А напередодні року Півня вирішив його викувати – щоб щастило. Різдво вже зустрічали з Півником. Потім були риби, птахи, дракони – а щоб викувати собаку, довго прицінювався, як зробити шерсть, робив кілька зразків…”

Виявляється, твердий і холодний на дотик метал у руках майстра може бути слухняним незгірш від пластиліну - чітко повторити м’які обриси пелюсток і пір’їн:

Семенюк: “Трьохміліметрову сталь ріжу на смужки, роблю гарячі насічки верхнім зубилом – з кожною деталлю потрібно кілька операцій зробити, щоб вона набрала свою форму, а потім додатково підганяєш, коли кріпиш на каркас тварини. У мене ж художньої освіти – тільки уроки малювання в школі. Я їх в уяві малюю – і знаю, якими вони мають бути…”

А може людина сьогодні собі дозволити займатися такою творчістю і жити з цього?

Царівна-жаюа
Семенюк: “Це складно, бо творчість – це в нас не настільки прибуткова річ… Мене виручають сини, котрі також працюють з металом”.

У колекції коваля – чудернацькі звірі – від Царівни-жаби до дракона, а ще та Жаба, що передушила заздрістю півсвіту, і волинські птахи, занесені у Червону книгу. Фантазії коваля – невичерпні. Його вироби бачили відвідувачі музеїв у Київській Лаврі та польському Холмі, а, виставлені у Луцькому замку Любарта, спонукали земляків замислитись – чи не варто зробити постійну виставку майстра, оформивши казковий майданчик просто посеред волинського неба – якості сталі це дозволяють. Але місто зможе дозволити собі це лише тоді, коли в державі виділятимуть на туризм більше коштів.
XS
SM
MD
LG