Доступність посилання

ТОП новини

Питання підтримки малозабезпечених одеситів є серед найактуальніших.


Петро Каландирець Одеса, 9 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Заплановане в Україні підвищення цін викликає занепокоєння не лише у мешканців Одеси. Міська влада прагне зробити все можливе щоби підтримати особливо соціально-незахищених верств населення. Саме цим були викликані перевірки підприємств, які відповідальні за оформлення субсидій та пільг. Нещодавно була проведена і спеціальна нарада під головуванням першого заступника Одеського міського голови Анатолія Ворохаєва.

Про результати проведеної перевірки учасникам виконкому Одеської Ради 9 червня доповідала начальник організаційного відділу департаменту організаційно-кадрового і документального забезпечення та контролю Марина Броварська.

За її словами, останнім часом зросла кількість скарг, що надійшли на телефон довіри міського голови, на неякісну роботу підприємств, що відповідають за оформлення пільг та субсидій. Ці недоопрацювання призводять до незручностей та величезних черг.

Особливо складна ситуація склалася на абонпунктах „Одесаобленерго”, „Одесаміськгаз”. Пані Броварська заявила, що саме там відверто порушуються інтереси членів територіальної громади, принижується їхня людська гідність. „Тут існують постійно діючі центри соціальної напруги”.

Керівники згаданих вище підприємств визнали висловлені на засіданні виконкому зауваження. За їх словами, ситуація особливо ускладнилася після оголошення пільг для такої категорії громадян як „діти війни”. „Одесаміськгаз” та „Одесаобленерго” вже працює над вирішенням проблеми відкриття нових пунктів обслуговування громадян. У кожному з нині існуючих пунктів майже на 50 відсотків зросла кількість операторів. У місцях для очікування встановлюються столи для заповнення документів. На більшості дільниць працюють телевізори. Інформація про адреси нових пунктів додатково буде поширена через місцеві засоби масової інформації.

Депутат Одеської міськради Микола Боровський назвав питання своєчасної виплати субсидій малозабезпеченим верствам населення серед найбільш важливих. Він запропонував районним держадміністраціям в Одесі приділити особливу увагу питанням організації роботи відділів які відповідають за оформлення субсидій. Він назвав недієздатними нині існуючі в районах міста комісії покликані займатись реструктуризацією боргів населення. „Для більшості малозабезпечених одеситів субсидії є недосяжними. Від них вимагають довідку про відсутність боргів за комунальні послуги. Ті ж хто хоче вчасно платити, наприклад за електроенергію, мають вистояти величезні черги. Тут слід наводити лад”, сказав пан Боровський.

Члени виконкому Одеської міськради підтримали пропозицію міського голови Едуарда Гурвіца доручити підприємствам „Одесаміськгаз” та „Одесаобленерго” негайно організувати відкриття нових абонпунктів, модернізувати нині існуючі, змінити на користь населення час їх роботи і збільшити кількість операторів. Найближчим часом до обговорення цього питання вирішено знову повернутися.

Начальник управління архітектури і містобудування Одеського міськвиконкому Володимир Колокольніков розповів членам виконкому про плани пов”язані з реставрацією Міського суду, яка має за мету організацію повноцінного відпочинку одеситів та гостей міста. Нині ситуація у Міському саду Одеси викликає лише занепокоєння. Там організували торгівлю товарами, які найчастіше не мають жодного стосунку до мистецтва. Будинки, які оточують сад, потребують термінового ремонту і реставрації. У жахливому стані є фонтан та скульптури на території Міськсаду. Кардинально змінити структуру саду нині не можливо, але відновлювальні роботи провести цілком можливо. Пропонується приділити особливу увагу елементам вуличних меблів. Значні роботи необхідні для відновлення системи освітлення території Міського саду. Триває конкурс між підприємствами які пропонують різноманітні варіанти укладання плитки на території парку. Міська Рада вже надала дозвіл на організацію реставраційних робіт, але нині триває обговорення з метою повного врахування усіх можливих пропозицій.

Одеський міський голова запевнив, що влада знайде нове місце для художників які малюють різноманітні карикатури та продають картини. „Але, те що має продаватися на ринку „7 кілометр” – має повернутися туди. Такою є концепція, яка стосується майбутнього торговельних місць. Після проведених реставраційних робіт Міський сад не повинен бути місцем для торгівлі. Це має бути місце для відпочинку одеситів та гостей міста”, сказав Едуард Гурвіц.

Відновлення очікує і міський парк „Преображенський”. Саме на його території свого часу перебував Перший християнський цвинтар. Ще живими є свідки того як у 30-х роках минулого століття працівники НКВС проводили тут ексгумацію і прах висипали на землю, конфісковували цінності. Саме на цьому цвинтарі покоїться прах Островідова, розташований склеп з прахом Віри Холодної.

Нині триває підготовка над ухваленням проекту рішення з метою перетворення парку „Преображенський” у меморіальний парк.

Необхідні документи мають підготувати до наступного засідання виконкому.

Представник Управління охорони пам”ятників Володимир Мєщєряков виніс на розгляд учасників засідання виконкому питання щодо необхідності реставрації трьох міських пам”ятників. Мова зокрема йде про пам”ятники Дюку де Ришельє, левам на території Міськсаду та „Лакаону” біля Археологічного музею. Стан цих пам”ятників є аварійним. І це підтвердили фахівці з державного інституту консервації і реставрації.

Члени виконкому підтримали і ідею винесення на розгляд сесії міськради питання про можливість перенесення в інші райони ще кількох пам”ятників в Одесі. Зокрема, пам”ятник Володимиру Леніну з Куликового поля пропонується перенести у парк Ленінського комсомолу, пам”ятник Потьомкінцям в район вулиці Приморської де загинув матрос Вакуленчук. Пам”ятник Глушко пропонується перенести на одноіменний міський проспект.

Жваве обговорення на засіданні виконкому викликало питання підготовки житлово-комунального господарства міста до роботи в осінньо-зимовий період 2006-2007 років. За словами начальника управління житлово-комунального господарства Миколи Рублі, будуть особливо враховані недоліки допущені минулої зими.

Значно більше планується зробити для покращення роботи Теплоенергоцентралі. Робиться все можливе для підготовки необхідного технологічного обладнання. Визначені плани очищення центральних систем опалення. Є плани щодо організації капітального ремонту житлового фонду за рахунок бюджетних коштів. Все це стало можливим завдяки співпраці з райдержадміністраціями, комунальними та галузевими підприємствами, тепловими та енергопідприємствами. Підготовка до наступної зими розпочата ще 15 квітня. Чимало із запланованого вже зробили. Актуальні питання щотижня обговорюють на апаратних нарадах управління житлово-комунального управління міськвиконкому.
XS
SM
MD
LG